BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Filip krijgt eredoctoraat universiteit

Koning Filip van België heeft maandag een eredoctoraat gekregen aan de universiteit van Wuhan, de eerste bestemming van zijn staatsbezoek aan China.

In een toespraak voor de studenten en de universiteitstop sprak koning Filip volgens persbureau Belga over de samenwerking tussen universiteiten en sociale zekerheid. "De systemen van sociale bescherming kunnen een grote invloed spelen bij de sociale en economische ontwikkeling van het land", legde de Belgische vorst uit. "Sociale bescherming is een essentieel instrument in de strijd tegen armoede en ongelijkheid, en een sleutel voor duurzame en inclusieve groei."

Koning Filip besprak het onderwerp vorig jaar ook met de Chinese president Xi Jinping bij diens bezoek aan België. De twee staatshoofden besloten informatie uit te wisselen over de hervormingen die hun landen vorig jaar doorvoerden.

De Belgische koning wees ook op de druk op de welvaartsstaat. "Hoe kunnen we de pensioenen blijven betalen terwijl de bevolking veroudert? Hoe kunnen we de medische zorg verzekeren in het licht van de stijgende medische kosten? Hoe kunnen we onze kinderen een goede opleiding bieden terwijl de kosten van het onderricht oplopen?"

Woensdag staat een privédiner met de Chinese president op de agenda van de koning. China is het eerste grote staatsbezoek van koning Filip, maar het is niet zijn eerste bezoek aan het land. In 1986 bracht hij een privébezoek aan China, gevolgd door meerdere economische missies. Hij was ook aanwezig op de Olympische Spelen van Peking in 2008.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: