BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Willem-Alexander bij viering Maria Louise Jaar

Koning Willem-Alexander brengt op zaterdag 20 juni een bezoek aan Leeuwarden waar de viering van het Maria Louise Jaar plaatsvindt. Hij onthult onder meer een muurschildering, waarop portretten van Maria Louise, haar man, stadhouder Johan Willem Friso van Nassau-Dietz en hun nazaten te zien zijn.

Het is 250 jaar geleden dat Maria Louise van Hessen-Kassel (1688-1765) in de Friese hoofdstad overleed. Zij was een belangrijk persoon in de lijn van het Huis Oranje-Nassau. Maria Louise was getrouwd met Johan Willem Friso, die stadhouder was van Friesland en Groningen. Na zijn vroege dood was de prinses vele jaren regentes voor haar zoon Willem IV en later voor haar kleinzoon Willem V.

Tijdens de viering vindt ook een historische harddraverij plaats met Friese paarden. De koning overhandigt de zogeheten 'Gouden Swipe', een zweep, aan de winnaar.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: