BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Willem-Alexander naar veteranendag

Den Haag viert zaterdag de elfde Nederlandse Veteranendag. Daarbij zijn koning Willem-Alexander, premier Mark Rutte en Defensie-minister Jeanine Hennis. De dag is een eerbetoon aan alle veteranen die zich hebben ingezet voor de vrede.

Nederland telt zo'n 117.000 veteranen. Zij hebben gediend in de Tweede Wereldoorlog maar later ook in bijvoorbeeld Libanon en recent bij vredesmissies in Afghanistan en Mali. De Nederlandse Veteranendag wil ze, met de jaarlijkse bijeenkomst, een gezicht geven.

De bijeenkomst in Den Haag begint met een ceremonie in de Ridderzaal, met optredens van zangeres Ellen ten Damme en opera-zanger/veteraan Bastiaan Everink. Dan krijgen op het Binnenhof vijftien Unifil-veteranen een onderscheiding voor hun inzet in Libanon. Aan het begin van de middag neemt de koning een defilé af waarin ruim 5000 veteranen meelopen. Ook rijden daarin veteranen op de motor, een tocht die volgens traditie al vrijdag aan hun tocht zijn begonnen. De organisatie verwacht duizenden toeschouwers.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: