BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Willem-Alexander proost met oranjebitter op Veteranendag

Koning Willem-Alexander heeft zaterdagmiddag na afloop van de officiële plechtigheden van Veteranendag een rondgang gemaakt op het Malieveld. Naast het schudden van vele handen was er tijd om te proosten met oranjebitter.

Even daarvoor had Willem-Alexander op de Kneuterdijk in Den Haag het defilé ter gelegenheid van Veteranendag afgenomen. Hij stond samen met premier Mark Rutte en minister Jeanine Hennis van Defensie op het podium en gaf de militaire groet aan de optocht met zo'n 5000 veteranen. Er liep vooral veel militairen mee. Sommigen reden mee in historische voertuigen of op een motor. Het defilé eindigde op het Malieveld.

Voor het defilé was er een ceremonie in de Ridderzaal. Zangeres Ellen ten Damme en operazanger en veteraan Bastiaan Everink traden op voor de koning, Rutte en Hennis en een groep genodigden.

Herinneringsmedaille

Ook ontvingen tachtig veteranen zaterdag de Herinneringsmedaille Vredesoperaties in het bijzijn van koning Willem-Alexander. Premier Mark Rutte en minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie speldden ook een aantal medailles op bij militairen die pas zijn teruggekeerd van hun missie.

Daarnaast kregen zo'n twintig veteranen het nieuwe Draaginsigne Nobelprijs VN-militairen, onder wie vijftien voor de missie in Libanon die dertig jaar geleden werd beëindigd. Nederlandse (oud-)militairen die tussen 1956 en 1988 hebben meegedaan aan een vredesmissie van de Verenigde Naties, krijgen zo'n draaginsigne. De ruim 9000 veteranen die in Libanon actief zijn geweest, vormen de grootste groep die in aanmerking komt voor dit ereteken.

Nederland telt zo'n 117.000 veteranen. Zij hebben gediend in de Tweede Wereldoorlog maar later ook in bijvoorbeeld Libanon en recent bij vredesmissies in Afghanistan en Mali. De Nederlandse Veteranendag wil ze, met de jaarlijkse bijeenkomst, een gezicht geven. Volgens een woordvoerder van de organisatie hebben naar schatting 97.000 mensen zaterdag het evenement bezocht. Het is zonder problemen verlopen.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers:

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook