BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningin Elizabeth neemt afscheid van Berlijn

De Britse koningin Elizabeth en haar man prins Philip hebben vrijdagochtend afscheid genomen van de Duitse hoofdstad Berlijn.

Vrijdagochtend nam de 89-jarige vorstin afscheid van burgemeester Michael Müller van Berlijn. Onder grote publieke belangstelling staken ze samen de Pariser Platz over. Daarna stapten Elizabeth en Philip in hun Bentley en reden ze door de Brandenburger Tor naar de luchthaven Tegel, waar het vliegtuig klaarstond dat ze naar Celle in de Duitse deelstaat Nedersaksen bracht.

Bergen-Belsen

Met een bezoek aan het voormalige concentratiekamp Bergen-Belsen heeft de Britse koningin Elizabeth vrijdagmiddag haar vijfde staatsbezoek aan Duitsland afgesloten.

Volgens de Britse ambassade was het een persoonlijke wens van de vorstin het voormalige concentratiekamp te bezoeken. De 89-jarige monarch en haar man prins Philip legden een krans bij het monument voor de slachtoffers van het naziregime.

Ze sprak met overlevenden van de Holocaust en veteranen van de Britse strijdkrachten. Bergen-Belsen werd zeventig jaar geleden bevrijd door Britse troepen. In het concentratiekamp zijn tussen 1940 en 1945 meer dan 70.000 gevangenen en krijgsgevangenen gedood, onder wie Anne Frank op 15-jarige leeftijd. Op de plek staan geen barakken of wachttorens meer, maar meerdere gedenktekens en sinds 2007 een groot documentatiecentrum.

In de loop van vrijdagmiddag pakten Elizabeth en Philip het vliegtuig op het militaire vliegveld en vlogen ze terug naar het Verenigd Koninkrijk. Het staatsbezoek begon dinsdagavond. Er was afgelopen week onder meer een staatsbanket en ontmoetingen met bondskanselier Angela Merkel en de Duitse president Joachim Gauck.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: