BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningin Margrethe verhuist naar Marselisborg

Koningin Margrethe en haar echtgenoot prins Henrik hebben Fredensborg Slot verlaten. Aan boord van het koningsschip Dannebrog komen ze donderdag aan in het Deense Aarhus, waar ze traditioneel in de zomermaanden in Marselisborg Slot verblijven.

De Deense vorstin verhuist een paar keer per jaar. Marselisborg is voor de zomer, Amalienborg in Kopenhagen voor de winter en voor- en najaar worden doorgebracht in Fredensborg Slot, ten noorden van de hoofdstad. Tijdens de zomervakantie verzamelt de koningin haar familie ook nog enige dagen in het uiterste zuiden van Denemarken, in Gråsten Slot.

Het rondtrekken van het hof stamt uit oude tijden en betekende destijds dat de hele hofhouding meeverhuisde. In de tijd van e-mail en internet hoeft dat niet meer, al gebruikt koningin Margrethe deze moderne hulpmiddelen zelf niet. Door in verschillende delen van het land haar residentie te hebben, voorkomt de koningin het verwijt alleen maar op Kopenhagen gericht te zijn. Dat ligt ten opzichte van de rest van het land nogal apart.

Koningin Margrethe kreeg Marselisborg in 1967 ter gelegenheid van haar huwelijk als cadeau van haar vader koning Frederik IX.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: