BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar bij herdenking Slag bij Waterloo

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdag in Waterloo de officiële herdenking bijgewoond van de beroemde slag die daar precies 200 jaar geleden plaatsvond.

Behalve het Nederlandse koningspaar waren ook de Belgische koning Filip en koningin Mathilde aanwezig en het groothertogelijk paar Henri en Maria Teresa van Luxemburg.

De Slag eindigde op 18 juni 1815, toen het Franse leger onder leiding van keizer Napoleon I werd verslagen door het leger onder bevel van de Hertog van Wellington. Dit leger bestond uit Britten, Duitsers, Nederlanders (Belgische en Nederlandse eenheden) en het Pruisische leger.

De ceremonie vond plaats aan de voet van de Leeuw van Waterloo, het bekendste monument dat herinnert aan de strijd. Het werd opgericht door Nederland ter ere van de prins van Oranje, een voorvader van Willem-Alexander, die meevocht en daarbij gewond raakte. Bij de plechtigheid waren ook andere afstammelingen van legeraanvoerders en militairen die aan de slag deelnamen.

Vrijdag en zaterdag wordt de beroemde veldslag, in twee fases, nagespeeld door duizenden acteurs. Overdag zijn de bivakken van de 'troepen' te bezoeken.

Prins Charles en zijn vrouw Camilla hebben woensdag in België de openingsceremonie van de 200e herdenking van de Slag bij Waterloo bijgewoond. Donderdag woonde het paar in St Paul's Cathedral in Londen een herdenkingsdienst bij rond de veldslag.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: