BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar bij paleissymposium over energie

In het Koninklijk Paleis Amsterdam vond donderdagavond 25 juni het Paleissymposium ‘energie’ plaats. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren gastheer en gastvrouw van het symposium. Ook prinses Beatrix was aanwezig.

Voorzitter van het symposium was professor dr. ir. P. Vellinga, hoogleraar klimaatverandering aan de Universiteit Wageningen en aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Spreker en eregast was professor dr. Steven Chu, die een toespraak hield met als titel ‘Getting from where we are to where we want to be in clean energy’.

Er is een groeiende vraag naar voedsel, water en energie naarmate de wereldbevolking groeit. Tegelijkertijd zullen we moeten overschakelen naar schone energiebronnen en een efficiënter gebruik van bestaande energiebronnen, maar de vraag is wat het goedkoopste pad is naar een duurzame wereld.

Prof. dr. Chu is een Amerikaans experimenteel natuurkundige van Chinese herkomst. Hij heeft 260 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan en ontving meerdere prijzen. In 1997 ontving hij met Claude Cohen-Tannoudji en William Daniel Phillips de Nobelprijs voor de Natuurkunde "voor de ontwikkeling van methoden om atomen af te koelen en te vangen met laserlicht." Van januari 2009 tot april 2013 was hij minister van Energie van de Verenigde Staten.

De Stichting Koninklijk Paleis Amsterdam organiseert doorgaans twee symposia per jaar. Vooraanstaande sprekers wereldwijd bieden tijdens deze bijeenkomsten een verrassende kijk op maatschappelijke vraagstukken en actuele thema's.

Bron: RVD

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: