BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Officieel bezoek koningspaar aan VS: dag 2

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dinsdagmorgen (plaatselijke tijd) vanuit Washington aangekomen in Grand Rapids in de staat Michigan.

Op het vliegveld werden ze begroet door gouverneur Rick Snyder. Kinderen van de Nederlands-Amerikaanse christelijke school uit Ada zongen het 'Draaierslied' over Michiel de Ruyter en zijn blauw geruite kiel. "Geweldig", aldus de koning.

Grand Rapids is het centrum van de Nederlandse gemeenschap in Amerika. "Wij hebben een half miljoen inwoners met Nederlandse wortels", aldus gouverneur Snyder. "Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de staat, op alle gebieden." Hij was blij met de komst van het koningspaar na eerdere bezoeken aan Grand Rapids van koningin Juliana en koningin Beatrix.

Nederlandse namen

"Ik ga ze vragen om vaker te komen", zei Snyder voor aankomst van het koninklijk bezoek. Hij keek uit naar de ontmoeting. "We hebben veel te bespreken, over de geschiedenis en over zakendoen."

Het koningspaar had in de Frederik Meijer Beeldentuin in Grand Rapids een uitgebreide ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap. Daar hadden zich een paar duizend Nederlandse Amerikanen verzameld.

Gouverneur Rick Snyder, die zelf een Duitse achtergrond heeft, bood het koningspaar een 'heritage lunch' aan, waarvoor 250 mensen uit de Nederlandse gemeenschap waren uitgenodigd, onder wie ook de 95-jarige oud-verzetsstrijder Diet Eman. Daarna werden koning en koningin buiten in het amfitheater door een grote menigte toegezongen en toegejuicht.

Snyder prees tijdens de lunch de Nederlandse bijdrage aan de samenleving in Michigan. "Nederlanders zijn goede burgers, goede vrijwilligers, goede zakenlieden. Ze geven om andere mensen." Willem-Alexander vond het geweldig om zoveel mensen met Nederlandse wortels te treffen en zoveel Nederlandse namen te horen. De uitspraak daarvan behoefde nog wel enige correctie. De koning gaf tot hilariteit van de aanwezigen in zijn tafelrede een paar voorbeelden: Huizinga, De Vos, Hoekstra, Dijkstra.

Geschiedenis

Hij gaf in een vogelvlucht een overzicht van de Nederlandse geschiedenis in het westen van Michigan, met vlak bij Grand Rapids plaatsen als Holland, Zeeland, Vriesland en Drenthe en prestigieuze onderwijsinstellingen als Hope College en Calvin College. De eerste immigranten kwamen na 1840, een tweede grote stroom volgde na de Tweede Wereldoorlog. Ze gingen meteen aan de slag, aldus de koning, en met succes.

Het bezoek bood de kans de goede banden te versterken en te verdiepen en nieuwe banden te smeden, zei Willem-Alexander, die daarbij ook wees op de gezondheidszorgmissie die onder leiding van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) ook Grand Rapids en Chicago aandoet. "We zijn trots dat we een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van deze grote staat en we zijn erop gebrand ook in de toekomst een rol te spelen", aldus de koning.

Koning Willem-Alexander heeft tijdens zijn toespraak in Grand Rapids een lesje gegeven in het uitspreken van Nederlandse namen. "Het is de enige plek op aarde waar je in minder dan een uur tussen Holland, Zeeland, Vriesland en Drenthe kunt rijden. Dat klopt: dat kan zelfs in Nederland niet", aldus de koning.

De vele Nederlandse namen klonken hem als muziek in de oren: Huizinga, Meijer, Van Andel, De Vos, Meekhof, Hoekstra, Dijkstra, Kleinstra. En ook de niet van Nederlandse komaf zijnde gouverneur Rick Snyder kreeg tot hilariteit van zijn gehoor zijn naam in de Nederlandse variant te horen: Snijder.

Koning Willem-Alexander sprak tijdens een lunch met 250 vertegenwoordigers uit de Nederlandse gemeenschap in dit deel van de staat Michigan. Onder hen de burgemeesters van Grand Rapids, Holland en Zeeland, naar Amerika geëmigreerde verzetsstrijders, succesvolle zakenlieden, politici en leden van vooraanstaande Nederlands-Amerikaanse families. "Het is geweldig om zoveel mensen met Nederlandse wortels te ontmoeten", zei de koning.

Onverzettelijkheid

Hij schetste een beeld van de Nederlandse immigratie die na 1840 om religieuze en economische redenen op gang kwam en die na de Tweede Wereldoorlog een nieuwe impuls kreeg. Dankzij hun harde werk en onverzettelijkheid slaagden de immigranten, en hebben ze zich geworteld in Michigan.

Volgens gouverneur Snyder is de band sterk en kan die door het koninklijk bezoek alleen maar sterker worden.

'Windy City'

Dinsdagavond heeft Koning Willem-Alexander in het Chicago Cultural Center een krachtig pleidooi gehouden om meer samen te werken met de VS op het gebied van gezondheidszorg. Hij deed dat tijdens een zakendiner in de VS, waar het koninklijk paar op bezoek is.

De koning noemde daarbij het Rehabilitatie Instituut van Chicago, dat hij woensdag bezoekt, als voorbeeld. "Het instituut staat bekend om zijn geavanceerde onderzoek en vernieuwende benadering van patiënten, waarbij de kwaliteit van het leven topprioriteit heeft. Dat is een benadering die Nederlandse artsen, onderzoekers en patiëntenorganisaties sterk aanspreekt. Een goede reden om onze samenwerking te vergroten", aldus Willem-Alexander.

Bij aankomst bij het cultureel centrum werden koning Willem-Alexander en koningin Máxima met zang en dans verwelkomd door Nederlandse en Belgische kinderen. Ook waren enkele tientallen Nederlanders die in Chicago wonen naar het centrum van de 'Windy City' gekomen om het koningspaar te begroeten.

Dance 

Dinsdagavond lieten Koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Chicago zich van hun coolste kant laten zien. Het koningspaar verraste de house- en dance liefhebbers van de 'Windy City' door swingend op het podium te verschijnen tijdens een dreunend miniconcert na afloop van een masterclass elektronische dansmuziek. Koning, koningin, hofhouding en een deel van de handelsmissie onder aanvoering van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) lieten zich in het Jay Pritzker Pavillion niet onbetuigd en de honderden dansende Amerikanen juichten het toe.

Een koning die deelneemt aan een dance-evenement? Dat was even wennen voor een publiek dat bij royalty alleen de stoffige Britse koninklijke familie voor ogen heeft. Wie Willem-Alexander en Máxima waren wist bijna niemand, maar dat organisator Jan Maarten Hartong van 'School of House' een heuse 'king and queen' aankondigde, werd met instemming begroet. DJ Willem-Alexander gaf vervolgens een draai aan de knoppen en de openluchttempel trilde op zijn grondvesten. Het was, zo grapte de koning eerder, echte 'house of Orange'.

Chicago geldt als geboorteplaats van de housemuziek, die ook in Nederland een hoge vlucht heeft genomen en een exportproduct is geworden. Hartong, beter bekend als dj Jama, richtte een vakschool op voor de dance industrie. ,,Dance brengt mensen bij elkaar, dat kunnen we in deze tijd wel gebruiken", aldus Hartong kort voor komst van het koningspaar. Op dat moment was de les al voorbij en stond het hartje van Chicago te dansen op muziek van onder andere de Nederlandse dj's Roog en Chuckie.

Het was ook voor burgemeester Rahm Immanuel een opmerkelijke afsluiting van het eerste deel van het Nederlandse koninklijk bezoek aan zijn stad. Woensdag, de laatste dag van het officieel bezoek aan de Verenigde Staten, staat in het teken van betere gezondheidszorg en gezondere voeding. Ook krijgt Immanuel in aanwezigheid van het paar 60.000 bloembollen aangeboden.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: