BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Oorverdovend gejuich voor koningin Máxima bij slotconcert Kinderen maken Muziek

Bijna 2000 schoolkinderen hebben in de Jaarbeurs in Utrecht koningin Máxima met oorverdovend gejuich begroet voorafgaand aan 'Het Concert'. Dat is de afsluiting van het programma Kinderen maken muziek. Alle kinderen, afkomstig uit het hele land, zijn deelnemers aan de slotuitvoering.

Koningin Máxima lanceerde het programma in 2011 samen met het Oranjefonds, ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag. De bedoeling is zo veel mogelijk kinderen de kans te geven een muziekinstrument te laten bespelen en samen met anderen muziek te maken. Inmiddels zijn al 15.000 schoolkinderen bereikt.

Het concert in Utrecht besloot de tweede editie van 'Kinderen maken muziek'. In het najaar begint een derde cyclus.

"Ik speelde al langer met dit idee. Ik was er lang mee bezig", zei koningin Máxima na afloop van het oorverdovende spektakelstuk, waarbij de schooljeugd de muziek verzorgde bij het verhaal 'Het concert' van Peter Smit. De veertigste verjaardag was een goed moment om het plan in daden om te zetten. "Ik houd van muziek", aldus de koningin, die haar eigen kinderen ook aanmoedigt muziek te maken.

Koningin Máxima wil dat alle kinderen de kans krijgen in aanraking te komen met muziek, en een muziekinstrument te bespelen. Met het door het Oranjefonds gesteunde 'Kinderen maken muziek' zijn 15.000 leerlingen bereikt, maar dat is lang niet voldoende. Vandaar dat de koningin aankondigde dat er nu een platform is gevormd dat ervoor moet zorgen dat "zo veel mogelijk scholen en kinderen" met muziek aan de slag gaan.

Muzieklessen

In het Platform Ambassadeurs Muziekonderwijs zijn muzikanten, gemeenten, provincies, scholen, kunstcentra, de publieke omroep en opleidingsinstituten als de pabo's en de conservatoria verenigd. Zij gaan zich ervoor inzetten dat muzieklessen een vast onderdeel worden van het basisonderwijs. "Muziek maakt kinderen blij, en samenspelen is goed voor kinderen"' aldus de koningin. Zij is erevoorzitter van het platform.

"De koningin is gangmaker", aldus theaterman Joop van den Ende, die de 25 miljoen euro die minister Jet Bussemaker (OCW) voor de komende vijf jaar beschikbaar stelt, matcht met eenzelfde bedrag uit het bedrijfsleven. "De jeugd moet enthousiast worden gemaakt voor muziek", zei Van den Ende in Utrecht. Dat gebeurt onder meer via televisie. Maar ook leraren hebben steun nodig. "Negen op de tien leraren weet niet hoe muziekonderwijs te geven", wist Bussemaker, dus moeten onder meer pabo-studenten enthousiast en wegwijs worden gemaakt.

Koningin Máxima hoopt dat de komende vijf jaar zo'n beetje alle kinderen bereikt kunnen worden. Ze kreeg massaal steun van de aanwezige jeugd toen ze hun vroeg: "Willen jullie dat alle Nederlandse kinderen muziekles krijgen op school?" Dat wilde iedereen. "Muziek maken is gezellig", wisten koningin en muzikantjes.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: