BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Ophef over toespraak koningin Elizabeth

Een toespraak die de Britse koningin Elizabeth heeft gehouden tijdens een staatsbanket in Duitsland, heeft in Londen tot ophef geleid. Buckingham Palace zag zich daardoor donderdag genoodzaakt te ontkennen dat de vorstin lobbyt tegen een Brits vertrek uit de Europese Unie.

"We weten dat we hard moeten werken om de verworvenheden van de naoorlogse wereld te behouden. We weten dat verdeeldheid in Europa gevaarlijk is en dat we moeten werken om ons daartegen te wapenen, zowel in het westen als het oosten van ons continent", zei de koningin woensdag tijdens het staatsbanket. Daarbij waren ook de Britse premier David Cameron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel aanwezig.

De uitspraken liggen extra gevoelig, omdat Cameron tijdens de top van de Europese Unie donderdag juist gaat pleiten voor nieuwe lidmaatschapsvoorwaarden, vooruitlopend op een referendum over het eventuele vertrek van Groot-Brittannië uit de Unie.

"Zoals altijd staat de koningin boven de politiek en is ze politiek neutraal over de EU", verklaarde een woordvoerder.

De toespraak van de koningin is opgesteld in nauw overleg met de premier en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers:

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook