BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prins Philip viert 94e verjaardag

Saluutschoten klonken woensdag in Londen ter gelegenheid van de 94e verjaardag van de hertog van Edinburgh, echtgenoot van koningin Elizabeth en buiten het Verenigd Koninkrijk beter bekend als prins Philip.

De van oorsprong Griekse prins is het oudste mannelijke lid uit de geschiedenis van de Britse koninklijke familie en tevens de langstdienende prins-gemaal. Dat is overigens een titel die hij in tegenstelling tot zijn voorganger prins Albert, de echtgenoot van koningin Victoria, officieel niet heeft gekregen.

Prins Philip, die in 1947 met Elizabeth trouwde, kondigde bij zijn negentigste verjaardag aan het wat rustiger aan te gaan doen. Hij had zijn plicht voor volk en geadopteerd vaderland wel gedaan, maar een blik op de koninklijke agenda leert dat Philip nog steeds zeer actief is. Dinsdag nog woonde hij een eerbetoon bij voor de Gurkha's, de formidabele uit Nepal afkomstige militairen. Dit jaar is het 200 jaar geleden dat de Britten de Gurkha's in hun leger opnamen.

Philip, door Elizabeth haar steun en toeverlaat genoemd, geniet een reputatie als iemand die ongezouten kritiek kan leveren en die in gesprekken regelmatig weinig politiek correcte uitspraken doet. Zo kreeg de republikeinse hoofdredacteur van dagblad The Independent er verbaal van langs toen hij verscheen bij een receptie in Windsor Castle. "Wat doet u hier?", vroeg Philip aan Simon Kelner. "Ik ben uitgenodigd”, was het antwoord, waarop Philip zei "Ja, maar u had niet hoeven komen."

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers:

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook