BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prinses Beatrix vaart door Lemmer met Groene Draeck

Prinses Beatrix heeft zaterdag in het Friese Lemmer een vlootschouw afgenomen. Aansluitend was er admiraalzeilen op het IJsselmeer. De prinses voer mee met haar privéjacht De Groene Draeck.

De vlootschouw was ter ere van de 60-jarige jubileumreünie van de Stichting Stamboek Ronde & Platbodemjachten. De stichting, opgericht in 1955, zet zich in voor het behoud van dit type historische schepen. De reünie werd gevierd bij Watersportvereniging De Zevenwolden, die dit jaar 150 jaar bestaat.

In het stamboek kunnen alle ronde en platbodemjachten, waarvan het type in 1950 de eindvorm als zeilend bedrijfsvaartuig had bereikt, worden opgenomen. Op dit moment zijn ruim 2500 schepen geregistreerd, waarvan ruim 850 actief varen.

Prinses Beatrix is beschermvrouwe van de Stichting Stamboek Ronde & Platbodemjachten. De prinses staat met De Groene Draeck ingeschreven met plaquettenummer 1.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: