BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Veel lof voor huwelijk prins Carl Philip en Sofia

'Een historische bruiloft. Het koningshuis is een nieuwe weg ingeslagen. Persoonlijk en ontroerend'. In de Zweedse zondagskranten wordt vol lof geschreven over het huwelijk van prins Carl Philip en Sofia Hellqvist een dag eerder. Dat het bruidspaar een heel eigen en soms eigenzinnig stempel op de feestelijkheden heeft gedrukt, wordt gewaardeerd. Modern, maar met oog voor traditie aldus Aftonbladet.

De muziekkeuze bij de kerkdienst had zaterdag al tot veel reacties geleid. Coldplay, Rihanna en gospel: dat was nog niet eerder bij een koninklijke bruiloft gehoord en dat alle bruiloftsgasten meeklapten op de muziek was ongezien. Maar het paste bij Carl Philip en zijn Sofia, die vrijdag ook al originaliteit toonden door hun laatste feest als vrijgezellen te vieren in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Minder koninklijk kon nauwelijks.

Sofia verraste bij het huwelijksdiner door haar toespraak en liefdesverklaring aan Carl Philip te laten zingen door Molly Sandén. "Mijn vader zei net dat ik mijn eigen weg ga, en doe ik nu ook", aldus de kersverse prinses. Carl Philip had daarvoor al een minutenlange ovatie gekregen van familie, vrienden en genodigden - onder wie de zichzelf met een waaier driftig koelte toezwaaiende koningin Máxima - na zijn toespraak. "Jij bent de beste" zei hij tot zijn echtgenote.

Menu

Zweedse topkoks hadden gezorgd voor een uitgelezen menu, dat ze na het diner in de meer dan negen uur durende rechtstreekse uitzending van de Zweedse omroep SVT gang voor gang kwamen toelichten. De openheid van het Zweedse hof rond het huwelijk, met opnamen tussen het eten door, de toespraken en het aansnijden van de bruidstaart en het meekijken bij de eerste dans, stond in contrast met de bruiloft van prinses Madeleine twee jaar geleden.

Toen werd het avondprogramma achter gesloten deuren afgewerkt, zoals ook in Nederland gebruikelijk was. Dat leverde de toch al niet zo geliefde Madeleine veel kritiek op. Carl Philip en het paleis leerden ervan en lieten de camera's tot na middernacht toe. "Een bruiloft voor heel het volk" oordeelde Aftonbladet tevreden.

Tot in de late uurtjes

Prins Carl Philip en Sofia Hellqvist hebben hun huwelijksfeest tot in de late uurtjes gevierd. De Zweedse prins en zijn kersverse bruid verlieten volgens de Duitse krant Bild rond 05.30 uur 's ochtends de feestzaal van het Koninklijke Paleis in Stockholm.

Volgens de krant eindigde het diner rond 23.30 uur, met als afsluiter het aansnijden van de bruidstaart. Hierna danste het paar een bruidswals, waarna het feest pas echt losbarstte. Zo draaide de Zweedse dj Avicii op het feest, evenals de band Icona Pop, en werd er volop gedanst. De gasten verlieten één voor één het paleis, maar de prins en prinses bleven tot het krieken van de dag.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: