BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Geen excuses uit Hoorn aan koningin Máxima

Wethouder Samir Bashara van Hoorn hoeft van zijn collega's geen excuses aan te bieden aan koningin Máxima. Dat meldt maandag de website Dichtbij.nl. Het college van B en W van de Westfriese gemeente vindt dat Bashara de regels van de koninklijke mediacode, zoals gehanteerd door de Rijksvoorlichtingsdienst, niet heeft overtreden.

De wethouder plaatste een foto van Máxima en haar familie op Facebook nadat hij ze had aangetroffen bij een vaartocht door Hoorn. Dat was niet in strijd met de code, die het maken van foto's voor privégebruik en het plaatsen daarvan op eigen Facebook-pagina's niet in de weg staat. Het bericht en de foto van de wethouder werden echter meteen opgepikt door regionale media en het college kreeg vragen over het schenden van de privacy van de koningin van onder andere de VVD.

Máxima was onder meer met haar ouders en dochters met de Groene Draeck in Hoorn, en maakte op zondag 14 juni met de watertaxi een tochtje door het stadje en werd ook gespot bij het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in het centrum. Volgens het college was Bashara 'in algemene zin' vooraf op de hoogte van het koninklijk bezoek maar was het 'toeval' dat hij het gezelschap ook daadwerkelijk aantrof en in zijn enthousiasme fotografeerde. Ook zijn schoonzus zou opnamen hebben gemaakt.

Er zijn echter geen regels overtreden, dus excuses zijn ook niet nodig. Wel beseft Bashara inmiddels dat zijn bericht en foto niet zo verstandig waren.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: