BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Willem-Alexander bij herdenking capitulatie Japan 1945

Koning Willem-Alexander en minister-president Rutte wonen zaterdagmiddag 15 augustus zeventig jaar herdenking bij van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. De herdenking vindt plaats bij het Indisch Monument in Den Haag.

Door de capitulatie van Japan kwam zeventig jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor het gehele Koninkrijk der Nederlanden. De Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 organiseert jaarlijks deze herdenking voor alle burger- en militaire slachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door Japan werd bezet.
 
De koning legt tijdens de herdenkingsbijeenkomst de eerste krans voor de slachtoffers van de Japanse bezetting bij het Indisch Monument. Minister-president Rutte en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport leggen namens de Rijksministerraad een krans, gevolgd door autoriteiten en vertegenwoordigers van betrokken organisaties. Voorafgaand daaraan worden diverse voordrachten gehouden. De Residentie Bach Ensembles en de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' verzorgen de muzikale omlijsting.
 
Ter afsluiting van de ceremonie opent koning Willem-Alexander het defilé langs het Indisch Monument. Na afloop van de herdenking ontmoeten de Koning en de minister-president vertegenwoordigers van de Indische gemeenschap in Nederland.
 
Ter gelegenheid van het vijfendertigjarig bestaan brengt Stichting Herdenking 15 augustus 1945 dit jaar het jubileumboek ‘Gedeeld verleden. Mijn herinnering, jouw verhaal’ uit. Het bevat onder andere een bloemlezing van de vele voordrachten, gedichten en liederen die tijdens de herdenkingen bij het Indisch Monument zijn gehouden.

Bron: RVD
 

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: