BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Willem-Alexander opent Museum Engelandvaarders in Noordwijk

Koning Willem-Alexander opent vrijdagmiddag 4 september Museum Engelandvaarders in Noordwijk. De koning krijgt onder andere een rondleiding door het museum en spreekt na afloop met enkele Engelandvaarders.

Het museum is gehuisvest in één van de bunkers van de Atlantikwall, de door de Duitse bezetters in de Tweede Wereldoorlog aangelegde vesting aan de Europese kust. Ongeveer 2.500 mannen en vrouwen probeerden uit Nederland te ontsnappen om vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voort te zetten. Ruim 1.700 slaagden erin Engeland te bereiken, maar velen kwamen bij de overtocht om het leven.
 
Het museum toont de riskante situaties en dilemma’s waar de Engelandvaarders en hun helpers voor kwamen te staan. Ook is er aandacht voor de activiteiten van de Engelandvaarders bij onder andere de luchtmacht, marine, Prinses Irene Brigade, koopvaardij en het Bureau Bijzondere Opdrachten. Daarnaast brengt het museum de band tussen de Engelandvaarders en Koningin Wilhelmina in beeld.
 
Museum Engelandvaarders is tot stand gekomen met steun van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies (NIOD), het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en het Nationaal Archief.

Bron: RVD
 

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: