BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prinses Victoria viert 38e verjaardag

De regen kon de pret niet drukken op de 38e verjaardag van prinses Victoria van Zweden. Regen is immers al jaren een vast ingrediënt bij de viering van haar verjaardag.

Victoria is met haar familie traditiegetrouw op het vakantie-eiland Öland in de Oostzee. Het eiland geldt als één van de zonnigste plekken van het land, maar op de verjaardag van prinses Victoria wil de zon nog wel eens verstek laten gaan en dinsdag was geen uitzondering.

Victoria's dochter prinses Estelle kwam dan ook goed voorbereid naar de ontmoeting met de honderden belangstellenden voor het koninklijke zomerverblijf Solliden, aan de rand van het stadje Borgholm. Estelle had haar paraplu alvast meegenomen en dat was maar goed ook. Haar opa koning Carl Gustaf kon zijn verjaardagspraatje en het leiden van het vierwerf hoera nog afwerken terwijl het droog was, maar snel daarna kreeg ook hij een paraplu aangereikt.

Victoria dankte het publiek voor het warme welkom en de hartelijke gelukwensen alvorens ruim de tijd te nemen om samen met haar ouders en echtgenoot prins Daniel persoonlijk iedereen langs te gaan. De populaire kroonprinses kreeg tientallen bossen bloemen overhandigd, plus presentjes en kindertekeningen.

Zomerverblijf

Veel Zweden hadden er drie uur wachten voor over gehad om de koninklijke familie te zien op het gazon van Solliden. Om elf uur ging het park rond het zomerverblijf open, en pas even na twee uur kwamen Victoria, Daniel en Estelle samen met het koningspaar naar buiten. De kleine Estelle bekeek de rondgang van haar ouders op een afstand, en deels op de arm van haar Australische nanny Katie. Maar ze nam ook deel aan het in ontvangst nemen en bekijken van de vele bloemen.

Het feest werd dinsdagavond voortgezet in het atletiekstadion van Borgholm, waar plek is voor 7000 bezoekers bij een muzikaal programma rond de uitreiking van de Victoria sportbeurs.

Victoria Sportbeurs

Prinses Victoria heeft aan de Zweedse zwemster Sarah Sjöström (21) de jaarlijkse Victoria Sportbeurs uitgereikt. Het was voor het eerst in 15 jaar dat weer een zwemster het 'Victoriastipendium' ontving.

Sjöström verbeterde vorig jaar bij de Zweedse zwemkampioenschappen het wereldrecord op de 50 meter vlinderslag. In 2009 won ze goud op de 100 meter vlinderslag bij het WK, onder meer door het negen jaar oude wereldrecord van de Nederlandse topzwemster Inge de Bruijn twee maal te verbeteren. De voetbalinternational Zlatan Ibrahimovic was ook genomineerd voor de 25.000 kronen grote prijs, maar omdat hij niet kon bevestigen dat hij dinsdag aanwezig zou zijn, viel hij af.

Voor prinses Madeleine was het haar eerste publieke optreden sinds de geboorte van haar zoon prins Nicholas een maand geleden en voor de kersverse prinses Sofia betekende het haar debuut als prinses sinds haar huwelijk vorige maand.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: