BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Zweedse prinses Madeleine verhuist in najaar naar Londen

Prinses Madeleine verhuist nog voor de herfst met haar kinderen naar Londen. Dat heeft haar man Chris O'Neill gezegd in een vraaggesprek met het Zweedse boulevardblad Expressen. Chris is in april al in Engeland gaan wonen maar de verhuizing van de rest van het gezin werd uitgesteld vanwege de zwangerschap van Madeleine. Die schonk in juni het leven aan een jongetje, Nicolas.

De voorbereidingen voor de doop van het prinsje zijn al aan de gang, maar Chris en Madeleine twijfelen nog of de doop zal plaatsvinden in Stockholm of in de slotkapel van Drottningholm, de koninklijke residentie even buiten de Zweedse hoofdstad waar ook hun dochtertje Leonore is gedoopt. "Drottningholm heeft een lichte voorkeur." Tegen de tijd dat Nicolas wordt gedoopt, heeft de verhuizing al plaats gevonden, voegde Chris eraan toe.

Het interview vond plaats op het vakantie-eiland Öland, waar de koninklijke familie traditioneel een deel van de zomer doorbrengt in en rond de eigen villa Solliden. De vaak bekritiseerde Chris gaf opening van zaken over zijn werk en zijn toekomstplannen, en vertelde dat hij maar langzaam vorderingen maakt met het leren van Zweeds. "Ik leer nu samen met mijn dochtertje Leonore", aldus Chris.

Kostwinnaar

O'Neills werk is in Londen en dat is de reden waarom hij daar de komende jaren met zijn gezin gaat wonen. "Ik vlieg nu al vier of vijf keer per week uit Zweden naar Londen. Dat is gewoon te veel. Ik wil niet 's avond alleen in een hotelkamer zitten, maar samen met mijn gezin aan tafel zitten”, zei hij tegen Expressen. Madeleine zal haar officiële taken blijven vervullen, maar voor hem als kostwinner is zijn plek in Londen.

Chris verklaarde ook waarom hij regelmatig verstek moet laten gaan bij officiële gebeurtenissen, een feit waarvoor hij al vaak heftig is bekritiseerd in de Zweedse tabloids en een reputatie kreeg als 'bad boy'. "Voor mijn werk kan ik niet altijd maanden vooruit plannen en een dag vrijhouden. Soms moet ik blij zijn als een klant een uurtje vrij voor me heeft”, aldus O'Neill. Dat uurtje kan dan net vallen op de Zweedse nationale feestdag.

Eenzelfde argument gebruikten de Nederlandse prinsen Friso en Constantijn in het verleden ook om hun afwezigheid in eigen land te verklaren. In hun baan konden ze niet altijd rekening houden met de wensen van het 'familiebedrijf'. Chris heeft daarbij ook de bewuste keuze gemaakt om geen titel en koninklijke verplichtingen aan te nemen, juist vanwege zijn werkzaamheden in de financiële wereld.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: