BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Gouden Koets voor publiek te zien op Het Loo

De Gouden Koets is na Prinsjesdag drie tot vier jaar uit de roulatie voor groot onderhoud. Behalve op Prinsjesdag heeft het publiek ook de gelegenheid de Gouden Koets van dichtbij te zien tijdens het evenement Paardenkracht en Autopracht in Nationaal Museum Paleis Het Loo van 27 tot en met 30 augustus.

Tijdens de restauratie van de Gouden Koets zal de Glazen Koets, die sinds dit voorjaar weer inzetbaar is, worden gebruikt voor ceremoniële taken. Uitgangspunt bij de restauratie van de Gouden Koets is dat het rijtuig voor de komende decennia weer geschikt moet zijn om te kunnen worden ingezet tijdens Prinsjesdag, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Het onderhoud richt zich op vier onderdelen van de koets: het onderstel, de kast, de stoffering en de bok. Het gaat onder andere om intensieve restauratiewerkzaamheden aan het houtsnijwerk en de wielen. Ook worden de draagriemen aan de kast en de koorden en de kwasten op de bok vervangen en worden de textiele materialen onder handen genomen. De voorziene kosten voor de restauratie van de Gouden Koets vallen binnen de reguliere begroting van de Dienst van het Koninklijk Huis.

De Gouden Koets is een geschenk van de inwoners van Amsterdam aan koningin Wilhelmina ter ere van haar inhuldiging in 1898. Op 7 februari 1901 werd de Gouden Koets voor het eerst gebruikt bij het huwelijk van koningin Wilhelmina en prins Hendrik.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers:

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook