BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Felipe krijgt 1 procent loonsverhoging

Eindelijk eens goed financieel nieuws voor de Spaanse koninklijke familie. De Spaanse regering heeft besloten de toelage aan koning Felipe VI met 1 procent te verhogen. Dat lijkt niet veel - het budget gaat van 7,78 miljoen euro naar 7,86 miljoen - maar het is een trendbreuk.

Vier jaar achtereen werd op de uitgaven voor het koningshuis fors bezuinigd en twee jaar vroeg koning Juan Carlos zelf om bevriezing van zijn toelage uit solidariteit met de bezuinigingen die alle Spanjaarden voelden.

De regering heeft de laatste jaren kritisch gekeken naar het budget voor de koning. Zo is gekeken naar de salarissen voor andere topfunctionarissen in Spanje maar ook naar wat Duitsland en Italië uitgeven voor hun staatshoofd. Felipe had wellicht meer gehad aan een vergelijking met Groot-Brittannië waar alleen al troonopvolger prins Charles 28 miljoen euro te besteden heeft.

In 2010, het eerste jaar dat de toelage werd bevroren, stond het koningshuis nog voor 8,9 miljoen op de staatsbegroting. Felipe moet met de 7,86 miljoen euro zijn hofhouding betalen, maar ook uitkeringen geven aan zijn vrouw Letizia en aan zijn vader koning Juan Carlos.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: