BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Filip herdenkt sterfdag van zijn grootmoeder koningin Astrid

Koning Filip is zaterdag in Zwitserland voor de herdenking van de tachtigste sterfdag van zijn grootmoeder koningin Astrid. Zij kwam op 29 augustus 1935 op weg naar België bij een auto-ongeluk in Küssnacht om het leven.

Het is onbekend of koning Albert, het jongste en enige nog levende kind van Astrid, ook bij de plechtigheid aan het Vierwoudstedenmeer aanwezig zal zijn. Vijf jaar geleden, bij de 75e sterfdag, bezocht hij de plek van het noodlottige ongeval en woonde hij een mis bij ter nagedachtenis van zijn moeder. Albert was op het moment van haar overlijden veertien maanden oud.

Koningin Astrid kwam op 29-jarige leeftijd om het leven toen haar man koning Leopold III de macht over het stuur verloor. Hun auto raakte van de weg en Astrid werd eruit geslingerd. Haar uitvaart in België was een uiting van massale rouw, te vergelijken met het grote verdriet na de auto-ongelukken van prinses Gracia van Moncao en prinses Diana.

Astrid werd op 17 november 1905 in Stockholm geboren als dochter van prins Carl van Zweden en prinses Ingeborg van Denemarken. Op 10 november 1926 trouwde ze met de Belgische troonopvolger Leopold. Na de dood van koning Albert I in 1934 werd Leopold (III) koning en Astrid koningin. Het paar kreeg drie kinderen: de latere koningen Boudewijn en Albert (II) en groothertogin Joséphine-Charlotte van Luxemburg.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: