BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Willem-Alexander bij jarig legerkorps in Münster

Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag in Münster de viering van het twintigjarig bestaan van het eerste Duits-Nederlandse Legerkorps bijgewoond. Dat zag op 30 augustus 1995 het licht toen beide landen besloten de handen ineen te slaan om daarmee 'samen sterk' te kunnen blijven staan in een tijd van flinke bezuinigingen op Defensie.

Voor het historische stadhuis van Münster stonden de ondersteunende bataljons van het Legerkorps, dat in de Westfaalse stad zijn hoofdkwartier heeft, in de stromende regen aangetreden. Minister-president Hannelore Kraft van Noordrijn-Westfalen roemde de Duits-Nederlandse samenwerking, en prees het Legerkorps voor de positieve bijdrage aan haar deelstaat. Uit erkenning daarvoor verleende ze het korps een 'Fahnenband' - een ereteken voor het vaandel.

Naast de verjaardag van het Legerkorps werd ook het tienjarig bestaan gevierd van het partnerschap met de stad Münster. Oberbürgermeister Markus Lewe ontving de koning in de Vredeszaal van het stadhuis, waar op 15 mei 1648 de vrede van Münster werd getekend die een einde maakte aan de tachtigjarige bevrijdingsoorlog van Nederland met Spanje. Koning Willem-Alexander tekende er nu het Gouden Boek van de stad, en sprak in een dankwoord over het korps als symbool van 'vrede en coöperatie'.

Gouden Haan

De koning nam ook een slok uit de Gouden Haan, een beker die voor Münster de vrede symboliseert. Na afloop van de plechtigheid bij het stadhuis hadden koning Willem-Alexander en minister-president Kraft een informele ontmoeting met de militairen in het hoofdkwartier van het Legerkorps, dat onderdeel is van de snelle reactiemacht van de NAVO.

Koning Willem-Alexander benutte zijn uitstapje naar Münster ook door een stukje bij te wonen van het door het Nationaal Comité 4 en 5 Mei en het Centrum voor Nederlandse studies georganiseerde kennisuitwisselingsprogramma 'Voor Vrijheid/Für Freiheit'.

Historisch

In het stadhuis van het Duitse Münster werd in 1648 het verdrag getekend dat een einde maakte aan de tachtig jaar durende onafhankelijkheidsoorlog tegen Spanje. "Dat kennen wij als de vrede van Münster", doceerde de koning aan Oberbürgermeister Markus Lewe.

Buiten Nederland is zijn stad beter bekend vanwege de zogenoemde Westfaalse vrede, die enkele maanden later tot stand kwam en voor Nederland ook betekenis had omdat de Europese mogendheden er de nieuwe republiek officieel erkenden.

Lewe wees zijn Nederlandse gast op de portretten langs de muur in de Vredeszaal. De deelnemers aan de vredesonderhandelingen zovele eeuwen geleden zijn erop vereeuwigd, waaronder ook de afgevaardigden van de Staten-Generaal.

Plaagstootje

De koning prees Münster als vredesstad, maar kon het niet nalaten een plaagstootje uit te delen. "Over 1672 zullen we het niet hebben", zei hij - het 'rampjaar' uit de vaderlandse geschiedenis waarin Münster onder meer samenspande met Frankrijk om Nederland te grazen te nemen.

'In de eerste jaren was de voertaal overigens Duits'', herinnerde Willem-Alexander aan de begintijd, toen met name de Duitsers het Engels nog niet zo machtig waren.

Zelf had hij liever in het Duits gesproken, maar pragmatisch zoals Nederlanders volgens de Duitsers zijn, paste hij zich aan Lewe en minister-president Hannelore Kraft van Noordrijn-Westfalen aan. Die spraken immers ook in het Engels.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: