BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningin Elizabeth stevent af op record

De Britse koningin Elizabeth staat op het punt een record te breken, dat lang voor onbereikbaar werd gehouden. Op 9 september zit ze langer op de Britse troon dan al haar voorgangers. Ze passeert dan koningin Victoria, die regeerde van 1837 tot 1901, een totaal van 63 jaar en 217 dagen.

Elizabeth kwam op 6 februari 1952 aan de macht, na de dood van haar vader George VI. Ze was toen 25 jaar oud. Inmiddels is ze 89. Aftreden doet ze niet, ze vindt dat een vorst in het harnas hoort te sterven. "Het is een baan voor het leven", zei ze ooit.

Koningin Elizabeth heeft twaalf premiers meegemaakt. Toen ze aantrad, leidde Winston Churchill het kabinet. Tientallen onderdelen van het Britse Rijk werden onafhankelijke landen.

Doordat Elizabeth maar blijft regeren, blijft haar zoon Charles maar wachten op zijn beurt. Hij is al kroonprins sinds 1952, toen hij nog een peuter was. Ook dat is een record.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: