BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningin Margrethe op zomervakantie in Frankrijk

Kroonprins Frederik is tot 28 augustus de 'baas' in Denemarken. Hij is regent tijdens de zomervakantie van zijn moeder koningin Margrethe. In Denemarken moet altijd een troongerechtigd lid van de koninklijke familie achterblijven. Reizen moeten daarom goed onderling worden gecoördineerd.

Koningin Margrethe heeft zich dinsdag gevoegd bij haar echtgenoot op zijn wijngoed Château de Cayx in het zuiden van Frankrijk. Prins Henrik, van geboorte Fransman, was daar begin deze maand al naar toe gegaan terwijl koningin Margrethe nog enige tijd in Denemarken bleef.

De Deense vorstin en haar man hebben donderdagmorgen in het Zuid-Franse Cahors de tentoonstelling 'Pour l'amour du Groenland' bezocht. De expositie in het plaatselijke museum Henri Martin toont een selectie van de Groenlandse Inuit-kunst die prins Henrik in de loop der jaren heeft verzameld.

Groenland is een autonoom deel van het koninkrijk Denemarken. Koningin en prins bezoeken Groenland elke zes tot zeven jaar. De laatste keer was vorige maand toen ze de hele westkust van het eiland afreisden en in de kleine gemeenschappen aanmeerden voor ontmoetingen met de bevolking.

Bij zijn talrijke reizen heeft prins Henrik veel kunst gekregen, gekocht en verzameld, zoals verschillende Tupilak-beeldjes - het wraakbeeldje van de Inuit. Ze zijn gemaakt van hout, ivoor, steen en botten. Ook toont de expositie, die de hele maand augustus loopt, kleurrijke maskers en andere voorwerpen van de inheemse bevolking.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: