BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prins Nicolae blij met besluit Roemeense koning

Nicholas Medforth-Mills, elf dagen geleden nog prins Nicolae van Roemenië, heeft dinsdag een korte schriftelijke verklaring gegeven. Dat deed hij als reactie op het maandag bekendgemaakte besluit van zijn grootvader koning Mihai om zijn titels terug te nemen en hem uit de lijn van troonopvolging te halen.

De ex-prins zei het besluit te verwelkomen. De manier van leven die van hem werd verwacht als toekomstig erfgenaam van de troon kon hij naar eigen zeggen 'moeilijk accepteren.' Met 'hartzeer' moest Nicolae dan ook erkennen dat het besluit 'welkom' was. Hij zou zich blijven inzetten voor de goede doelen die hij de afgelopen jaren op zich had genomen, zoals sport en milieu, en zou proberen om ook de idealen van de koninklijke familie te blijven uitdragen.

In zijn verklaring sprak hij dank uit voor alle steun die hij de afgelopen jaren in Roemenië had ontvangen, en voor alle wijze raad van centrale en lokale autoriteiten die hem met open armen hadden verwelkomd en geholpen. Ook bedankte Nicolae zijn familie voor de 'liefde en begrip.' Hij wenste Gods zegen voor Roemenië en het koningshuis.

Fietstocht

Nicolae Medforth-Mills is in 1985 in Zwitserland geboren uit het eerste huwelijk van prinses Elena van Roemenië met Robert Medforth-Mills. Hij vergezelde zijn grootvader koning Mihai in 1992 bij diens korte terugkeer in het post-communistische Roemenië, maar kwam pas weer in beeld toen de koning hem in 2007 aanwees als toekomstig troonpretendent. In 2010 werd Nicolae - die aanvankelijk geen Roemeens sprak - prins, en vanaf die tijd ondernam hij steeds meer publieke activiteiten.

Die hadden een moderne en sportieve snit, zoals een dagenlange fietstocht dwars door Roemenië om geld in te zamelen voor boeken voor de jeugd.

Vrouwen

Nu ex-prins Nicolae geen deel meer uitmaakt van de lijn der troonopvolging zijn de eerste zes plaatsen nu bezet door vrouwen en dat terwijl de laatste Roemeense grondwet waarin sprake was van erfopvolging, alleen mannen geschikt achtte voor de troon. Die grondwet stamt uit 1923.

De republikeinse grondwet van Roemenië kent vanzelfsprekend geen bepalingen over het koningshuis. Mihai - vader van vijf dochters - schrapte in 2007 daarom zelf deze zogenoemde Salische opvolgingswet voor wat betreft de eigen spelregels van het koningshuis. Tien jaar eerder had hij al zijn oudste dochter Margarita aangewezen als zijn opvolger.

In 2007 ging hij echter een paar stappen verder en kreeg ook zijn kleinzoon Nicholas Medforth-Mills een plek. Nicholas werd prins Nicolae en belandde op de derde plaats, achter zijn kinderloze tante Margarita en moeder prinses Elena. De volgorde was in de loop der jaren nog wel eens gewijzigd omdat Mihai's dochters al naar gelang de staat van hun huwelijken een plek kregen of juist werden geschrapt.

Hanengevechten

Zo verdween dochter Irina uit de lijn van troonopvolging toen ze in Amerika werd aangeklaagd voor het faciliteren van illegale hanengevechten en werd dochter Sofia pas weer in genade aangenomen nadat ze was gescheiden van haar Franse echtgenoot.

Volgens de krant Adevarul, die het nieuws over de 'demotie' van prins Nicolae groot brengt, is de volgorde nu: kroonprinses Margarita, prinses Elena, haar dochter Karina Medforth-Mills, prinses Sofia, haar dochter Marie Biarneix en prinses Maria, de jongste dochter van de koning.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: