BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prinses Amalia begint op Gymnasium Sorghvliet

Prinses Amalia is maandagmorgen op de fiets voor het eerst naar de middelbare school gegaan. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft een foto vrijgegeven die bij haar vertrek van de Eikenhorst is gemaakt door haar vader koning Willem-Alexander.

Het koningspaar hoopt dat hun oudste dochter verder in alle rust aan de nieuwe fase in haar leven kan beginnen. "Het is in het belang van de prinses dat zij in alle rust haar schoolperiode kan doorlopen. De gehele schooltijd is privé. De prinses heeft, net als haar leeftijdsgenootjes, recht op een ongestoorde jeugd", aldus de RVD in een toelichting.

Er waren anders dan enkele jaren geleden bij haar eerste dag op de basisschool dan ook geen media uitgenodigd haar aankomst op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag te registreren. Het afschermen van de levenssfeer van hun dochters ziet het koningspaar als één van zijn belangrijkste taken als ouder. "Als Amalia geen normale jeugd kan hebben, falen wij als ouders", zei Willem-Alexander al eens. Zijn dochter zal pas openbare taken op zich nemen wanneer ze achttien jaar wordt en als Prinses van Oranje van rechtswege lid wordt van de Raad van State. Voor die tijd geldt het huidige 'regime' van terughoudendheid en privacy.

Toen Willem-Alexander in augustus 1981 voor het eerst in Den Haag naar school ging, werden overigens wel opnamen gemaakt. Maar de prins was toen al ouder (13) en de eerste schooldag betrof alleen een nieuwe school nadat het toenmalig koninklijk gezin van kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche was verhuisd naar Huis ten Bosch.

Bron: ANP

Amalia gaat naar de middelbare school

Foto: RVD

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: