BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prinses Margriet bij 100-jarig jubileum Prins Hendrik Internaat

Prinses Margriet woont zaterdag het honderdjarig jubileum bij van het Prins Hendrik Internaat in Nieuwegein. Dit eerste internaat voor kinderen van binnenvaartschippers werd in 1915 geopend door prins Hendrik. Het jubileum wordt gevierd met een reünie van leerlingen.

Prinses Margriet opende op 7 februari 1985 het nieuwe gebouw van het Prins Hendrik Internaat in Nieuwegein. Tijdens de jubileumviering spreekt zij onder meer met (oud-)leerlingen van het internaat en bezoekt zij de jubileumexpositie.

Tienduizenden Nederlandse kinderen groeiden tussen 1870 en 1950 op aan boord van kleine binnenvaartschepen. Schipperskinderen gingen onregelmatig naar school of moesten in een kostgezin om regulier onderwijs te kunnen volgen. In 1911 werd een stichting opgericht voor de exploitatie van schipperskostscholen. Schipperskinderen kregen in het internaat kost en inwoning en konden daar onderwijs volgen. In de loop van de jaren zijn het internaat en de school van elkaar gescheiden. Tegenwoordig wonen kinderen in de leeftijd van zes tot achttien jaar in een gezinshuis of een internaat en gaan zij naar een reguliere school in de buurt.

Het Prins Hendrik Internaat wordt beheerd door stichting Meander. Deze stichting is verantwoordelijk voor internaten en gezinshuizen voor kinderen van ouders met een trekkend bestaan - binnenvaartschippers en kermisexploitanten - door heel Nederland.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: