BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prinses Victoria en prins Daniel ingezet bij charme-offensief

De zomervakantie zit erop voor de Zweedse kroonprinses Victoria en haar man prins Daniel. Het paar moet maandagmorgen in het Koninklijk Paleis in Stockholm de harten zien te winnen van 27 bij de Verenigde Naties geaccrediteerde ambassadeurs.

De ontvangst is onderdeel van een charme-offensief van de Zweedse regering die steun probeert te krijgen voor een Zweedse zetel in de VN-Veiligheidsraad, waar ook Nederland graag een stoel wil bezetten.

Minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström heeft de 27 ambassadeurs zorgvuldig uitgekozen. Ze vertegenwoordigen in New York landen die een sleutelrol kunnen spelen bij de stemming. Maar Zweden heeft nog een tweede doel: de voorbereiding op de VN-klimaattop later dit jaar in Parijs.

Met de uitgenodigde landen, waaronder ook door de klimaatverandering bedreigde eilandstaten uit het Pacifisch gebied, kan een gezamenlijke strategie worden afgesproken. "Het is een goede gelegenheid om ons land, ons werk voor het milieu en onze technische oplossingen daarvoor onder de aandacht te brengen", aldus Wallström. En de kroonprinses en haar man moeten daarbij een handje helpen.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: