BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Zware kritiek op Haakon en Mette-Marit

Het Noorse kroonprinselijk paar ligt onder vuur vanwege hun gezinsvakantie eerder deze maand op het luxe jacht 'Mia Elise'. Dat schip kan voor 250.000 euro per week worden gehuurd.

Het is inmiddels duidelijk dat kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit dat niet zelf hebben hoeven betalen, maar het liberale parlementslid Sveinung Rotevatn wil weten wie hun trip dan wel heeft bekostigd.

Het Noorse hof heeft tot nu toe alle vragen afgewimpeld. Vakantie is privé en wat het kroonprinselijk paar met zijn geld doet, gaat ook niemand wat aan. Rotevatn vindt echter dat er openheid van zaken moet worden gegeven want als de cruise op de Middellandse Zee gesponsord was, zouden er misschien wel tegenprestaties verwacht kunnen worden van de toekomstige koning.

Het kroonprinselijk gezin is tijdens de trip gefotografeerd door paparazzi maar de opnamen leiden nu pas tot ophef in Noorwegen. In een fel commentaar valt ook Dagbladet het kroonprinselijk paar af. De meeste mensen leren van hun fouten en maken ze niet opnieuw, aldus de landelijke krant. Kroonprins Haakon en zijn echtgenote zijn al eerder bekritiseerd voor hun in Noorse ogen extravagante en luxe leefwijze.

Zo was er gedoe over de dure kleding van prinses Mette-Marit, die vaak werd uitgeleend of geschonken door beroemde modehuizen. "Het luxe leven zorgt voor afstand met de bevolking en dat doet de monarchie geen goed", aldus de Noorse krant die eveneens om openheid vraagt.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: