BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

De begroting van de koning

De Burgerzaal in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam staat een renovatie te wachten. Dat blijkt uit de begroting van 'De Koning', die is opgenomen in de miljoenennota.

Begin volgend jaar begint een bouwhistorisch onderzoek in de grote zaal van het paleis. Dat is nodig om een bouwkundig plan te kunnen maken voor een renovatie, die voor 2016 nog niet op het programma staat. Volgend jaar krijgt het paleis alleen twee hellingbanen om de toegang voor mindervaliden te verbeteren.

De Burgerzaal, met marmeren vloeren en kroonluchters, wordt gebruikt voor officiële ontvangsten. Het gehele paleis onderging in 2005 en 2009 een grootscheepse renovatie en restauratie, waarbij onder meer nieuwe appartementen werden ingericht voor koninklijke gasten.

Trendvolgers

Over de kosten van het opknappen van de Burgerzaal wordt niet gerept. Het was al bekend dat Paleis Huis ten Bosch, het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin, een opknapbeurt krijgt van 59 miljoen euro.

Onlangs lekte al uit dat de koning, zijn vrouw en zijn moeder er in inkomen op vooruit gaan. Willem-Alexander krijgt een uitkering van 866.000 euro, een stijging van 43.000 euro. Prinses Beatrix ontvangt een salaris van 489.000 euro, een toename van 24.000 euro. Koningin Máxima krijgt 343.000 euro, en dat is 17.000 euro meer. De stijging lag in de lijn der verwachtingen, omdat de drie trendvolgers zijn van de salarissen van ambtenaren.

Het koningshuis staat in totaal voor 40.584.000 euro in de boeken. Dat is een half miljoen meer dan in de vorige begroting

Telefonie

De vervanging van verouderde telefonie-infrastructuur van het Koninklijk Huis vorig jaar heeft 750.000 euro gekost. De kosten zijn daarmee 500.000 euro overschreden, staat te lezen in een eindafrekening van het project in de begroting van 'De Koning'.

Na de troonswisseling is vorig jaar ingezet op een modernisering van de telefonieomgeving van het Koninklijk Huis, 'zodat kan worden voldaan aan de eisen van deze tijd'. Het betrof het aanbrengen van een nieuwe infrastructuur, zoals kabels, software en hardware. Door de eenmalige investering kan de telefonie-infrastructuur in de paleizen 'weer tientallen jaren mee'.

De overschrijding leidt niet tot een stijging van de gehele begroting, en kan worden gedekt via een andere post op de begroting van het ministerie van Algemene Zaken.

 

Bekijk hier de infographic van de begroting van de koning

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: