BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Discussie over aanspreektitel prins Daniel

In Zweden is een discussie ontstaan over het gebruik van 'u' of 'jij' voor leden van de koninklijke familie. Aanleiding is een galadiner voor ondernemers in het Grand Hotel van Stockholm.

De aanwezige radioverslaggever vroeg prins Daniel om een kort interview en zei daarbij dat hij de prins graag met 'jij' wilde aanspreken. Daarop greep de hofmaarschalk in. De echtgenoot van kroonprinses Victoria moest worden aangesproken met 'prins'.

De Zweedse media pakten het voorval op om te debatteren over de aanspreekvorm van met name de prinsen en prinsessen. Het hof legde uit dat traditie en gebruik voorschreven dat het 'u' moest zijn en 'prins', en niet 'jij' en 'Daniel'.

Veel Zweden blijken dat maar onzin te vinden. In het geval van prins Daniel en zijn schoonzus prinses Sofia gaat het ook nog eens om burgers die door hun huwelijk opeens een koninklijke status en titel hebben gekregen.

Het gebruik van 'je' of 'u' speelt overigens ook bij andere koningshuizen. Eerder deze week was er ook in Spanje een hele discussie toen een televisieverslaggeefster koning Felipe informeel aansprak en in Denemarken eerder dit jaar corrigeerde koningin Margrethe een jonge reporter die haar niet correct adresseerde.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: