BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Het toetje van koningin Wilhelmina en prins Hendrik: Aardbeien met sabayonsaus

De band met de grote Franse chef Auguste Escoffier en ons koningshuis loopt via de uit Spa afkomstige kok Victor Sody. Bij hun bezoeken aan Parijs om nieuwe jurkjes te laten maken, of aan de Côte d’Azur om interessante mensen te ontmoeten, gaan Emma en Wilhelmina ongetwijfeld lekker uit eten. Misschien wel bij de meesterkok zelf of een van zijn leerlingen. In ieder geval bedenkt Escoffier een nagerecht voor haar: de Fraise Wilhelmine.

Fraise Wilhelmine van Escoffier

 • 24 smaakvolle rijpe aardbeien
 • 2 eetlepels poedersuiker
 • het gezeefde sap van 2 perssinaasappelen
 • 2 eetlepels kirsch
 • 1⁄4 liter slagroom
 • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
 • het merg van een halve vanillepeul

Bereiding: macereer de aardbeien in de poedersuiker met het sinaasappelsap en de kirsch. Serveer er de champagnesabayonsaus met een koekje of een wafeltje bij.


Champagnesabayonsaus

 • 100 gram fijne kristal- suiker
 • 4 eidooiers
 • 1 ei
 • het merg van 1 vanillestokje
 • 60 gram koude marc de champagne
 • 200 gram lobbig geklopte slagroom

Bereiding: klop de suiker, de eidooiers en het ei en de vanille au bain-marie tot een luchtig mengsel. Haal de pan van het vuur. Roer er vervolgens geleidelijk de marc de champagne door. Blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld tot kamertemperatuur. Spatel de lobbig geklopte room erdoor.  

Uit:
Oranjetoetjes
Lizet Kruyff en Cees Holtkamp
Uitgeverij Bas Lubberhuizen
ISBN 9789059374089

Bekijk hier de video van de bereiding

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers:

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook