BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning: daders vliegramp MH17 achterhalen

Alle landen moeten zich inzetten om de verantwoordelijken van de vliegramp met MH17 te achterhalen en te berechten. Dat zei koning Willem-Alexander maandag tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN). Hij riep daarmee op om de VN-resolutie rond MH17 uit te voeren.

"Geweld mag nooit overheersen", zei koning Willem-Alexander. "Onrecht doet pijn als een open wond. Honderden families uit tien landen, waaronder Maleisië, Australië en Nederland rouwen nog iedere dag om hun dierbaren die omkwamen bij de ramp met de MH17. De Nederlandse regering zal - in samenwerking met alle betrokken landen en organisaties - niet rusten voordat ook hier recht gedaan is."

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken reageerde dat Nederland met de toespraak duidelijk heeft laten blijken dat Nederland recht wil voor wat er is gebeurd met MH17. Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli vorig jaar waarschijnlijk met een raket neergehaald. Daarbij kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Koning Willem-Alexander is de eerste Nederlandse vorst in het zeventigjarig bestaan van de VN die deze vergadering toesprak. Het moment van zijn toespraak was niet toevallig. Nederland heeft zich kandidaat gesteld voor een tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad van de VN voor de periode 2017-2018. De koning maakte zich daar hard voor.

Nederland vindt dat de Veiligheidsraad van de VN "doortastender moet kunnen optreden bij ernstige, grootschalige wreedheden", aldus de koning. "Meer terughoudendheid bij het uitspreken van veto's helpt daarbij."

De legitimiteit van de Veiligheidsraad staat volgens hem onder druk. "Een Veiligheidsraad waarin een deel van de wereldbevolking zich onvoldoende herkent, kan zijn essentiële functie als mondiaal centrum waar vrede en veiligheid worden bewaakt en conflicten worden bezworen, niet goed vervullen. Met name Afrika is ondervertegenwoordigd. Maar ook de stem van andere regio's en landen wordt onvoldoende gehoord. Dat behoeft aanpassing", benadrukte koning Willem-Alexander.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: