BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning leest zijn derde troonrede voor

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag in de Ridderzaal zijn derde troonrede voorgelezen. Na een korte rit door het centrum van Den Haag kwam de Gouden Koets met het koningspaar aan op het Binnenhof.

Koning Willem-Alexander begon de Troonrede met de constatering dat Nederlanders steeds in staat zijn om de bakens te verzetten als de omstandigheden daar om vragen. Tijdens de crisis van de afgelopen jaren hebben we die kracht opnieuw gezien, en met resultaat, aldus de koning.

Nederland staat er met een aantrekkende economie sociaal-economisch gezien "relatief goed" voor, maar er is "geen aanleiding om achterover te leunen", zo zei koning Willem-Alexander. Daarvoor is de werkloosheid nog te hoog.

Koning Willem-Alexander sprak in de troonrede ook over de vluchtelingenproblematiek. De vluchtelingenstroom groeit en duldt geen afwachtende houding, aldus de koning. "Dit vraagt om scherpe keuzes voor beperking van de instroom en een betere verdeling over de lidstaten. Er is een integrale aanpak nodig die rekening houdt met alle relevante factoren", sprak hij.

"Het meest prangend is de situatie van de grote aantallen mensen die in vaak onveilige en overvolle boten en op andere manieren naar Europa gaan om hier asiel te vragen. De schrijnende beelden van mensen op drift die dagelijks tot ons komen vanuit onder meer Kos en Calais, leggen een scala aan problemen en persoonlijk leed bloot, waarvoor geen gemakkelijke en snelle oplossingen bestaan."

Na het voorlezen van de Troonrede stapten koning Willem-Alexander en koningin Máxima weer in de Gouden Koets. Op het paleis volgde de traditionele balkonscène met prins Constantijn en prinses Laurentien.

Lees hier de gehele Troonrede

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: