BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Swaziland kiest nieuwe bruid

In een kleurrijke ceremonie hebben tienduizenden meisjes en jonge vrouwen maandag voor de koning van Swaziland gedanst en gezongen. Koning Mswati III koos daarna uit de danseressen zijn vijftiende vrouw.

De Umhlangadans geldt als het culturele hoogtepunt van het jaar in het kleine koninkrijk in zuidelijk Afrika. Critici zien in de dans echter vooral een bevestiging van de absolute macht van de polygame koning.

De vrouwen dansten in een grote arena urenlang voor de koning, waarop een rode loper werd uitgerold en hij met vijftig andere mannen de rijen vrouwen inspecteerde. Volgens de autoriteiten deden 40.000 meisjes en vrouwen aan het ritueel mee.

Voorvechters voor vrouwenrechten vinden de dans een seksistisch ritueel dat de deelneemsters tot objecten terugbrengt. In Swaziland wordt het echter vooral gezien als een manier om maagdelijkheid en onthouding te promoten. Of de deelneemsters echt maagd zijn wordt overigens niet getest.

De 47-jarige Mswati regeert sinds 1986 en staat bekend om zijn overdadige levensstijl.

Volgens de Wereldbank leeft twee derde van zijn 1,4 miljoen onderdanen in armoede. Swaziland heeft bovendien het hoogste percentage hiv-geïnfecteerden ter wereld. Meer dan een kwart van de bevolking is besmet.

In Swaziland kwamen vrijdag bijna veertig jonge vrouwen bij een verkeersongeluk om het leven toen ze op weg waren naar de traditionele ceremonie. Media in het zuiden van Afrika meldden zaterdag dat er bij het ongeluk drie vrachtauto's betrokken waren. Circa twintig jonge vrouwen raakten gewond.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers:

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook