BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Willem-Alexander is eerste Oranje die VN toespreekt

Voor de eerste keer in de geschiedenis gaat een Nederlands staatshoofd de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreken. Koning Willem-Alexander houdt op maandag 28 september een rede in het gebouw van de VN in New York tijdens de 70e Algemene Vergadering.

Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdag bekendgemaakt. Aan de vergadering nemen ook koningin Máxima en premier Mark Rutte deel. Met de aanwezigheid van de zware delegatie wil Nederland zijn kandidatuur onderstrepen voor een tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad van de VN in 2017. Nederland was al een paar keer lid, voor de laatste keer in 1999 en 2000.

De Koning wil in zijn toespraak ingaan op de betekenis van de VN. Ook spreekt hij over de steun van Nederland aan de VN op terreinen als vrede en ontwikkeling.

Koning Willem-Alexander is de eerste Oranje die de internationale vredesorganisatie toespreekt. De koninginnen Beatrix, Juliana en Wilhelmina spraken het Amerikaanse Congres in Washington toe, tijdens de bezoeken die zij brachten aan de Verenigde Staten.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: