BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Willem-Alexander twaalfde spreker bij VN

Koning Willem-Alexander is maandag de twaalfde spreker bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Dat blijkt uit het voorlopige spreekschema van de VN. De Braziliaanse president Dilma Rousseff opent de lange rij van 196 sprekers die verspreid over zes dagen aan bod komen.

In de belangrijke ochtendsessie waar koning Willem-Alexander als eerste Nederlands staatshoofd de VN toespreekt, komen ook de Amerikaanse president Barack Obama, de Chinese president Xi Jinping, de Russische president Vladimir Poetin en de Franse president François Hollande aan de beurt. Alle vier voor de koning.

Willem-Alexander is ook niet de enige vorstelijke woordvoerder in de Algemene Vergadering die ochtend. Koning Abdullah II van Jordanië is als vijfde aan de beurt en emir Tamim van Qatar is de tiende spreker.

Koning Mohammed VI van Marokko is ingepland voor de middagbijeenkomst en koning Mswati III van Swaziland komt op dinsdagmorgen aan bod. Koning Tupou VI van Tonga spreekt dinsdagmiddag en sultan Hassanal Bolkiah van Brunei staat voor woensdagmorgen op de rol. Voorafgaand aan de Algemene Vergadering is er dit weekeinde al een topbijeenkomst over de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN. Ook daar komt een trits van staatshoofden aan het woord. Zo staat voor Spanje koning Felipe aangegeven op de voorlopige sprekerslijst en voor Monaco prins Albert II.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: