BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningin Máxima leert over zuivel bij melkveehouderij en kaasproducent

Koningin Máxima heeft woensdag de kaasproducent bezocht die vorig jaar uit haar handen de Koning Willem I-prijs kreeg: Koninklijke FrieslandCampina in Workum.

De koningin wilde nu zelf wel eens zien welk bedrijf achter de prijswinnaar stak. Ze ging eerst naar een melkveehouderij in het naburige Koudum, dat melk levert aan de fabriek. Daarna nam ze een kijkje in Kaasmakerij 4, zoals de productiefaciliteit heet.

In Workum moest koningin Máxima haar hoge hakken verruilen voor beschermende schoenen. Ook moest ze een haarnetje op en een witte jas aan, om te voldoen aan de veiligheids-  en hygiëne-eisen van de fabriek.

De verwerking van de melk en de bereiding van de kaas gaat volledig automatisch en machinaal. De kaas die in deze vestiging van FrieslandCampina wordt gemaakt is vooral voor grootverbruik. Daarom zijn er geen geen ronde gele kazen te zien, maar fikse blokken die in folie zijn gewikkeld.

Melkveehouderij

Eerder op de dag bracht koningin Máxima een werkbezoek aan de melkveehouderij van Alfred Stokman in het Friese Koudum. Ze bezocht de melkveehouderij omdat deze een toonbeeld van 'duurzaam, agrarisch, innovatief en internationaal' ondernemen is.

Dat de koe binnen bepaalde grenzen zelf haar melktijd kiest, levert kortere wachttijden op bij de melkmachines, meer tijd om te eten, minder stress voor de koe en een iets hogere melkproductie. Ander snufjes zijn er ook, met bijvoorbeeld voorzieningen voor winning van biogas uit de mest.

Stokmans driehonderd koeien leven in een 'vrijekeuzestal', waar ze naar eigen goeddunken in en uit kunnen lopen. De dieren bepalen zelf wanneer het tijd is om te melken en in de stal hangen borstels, zodat ze zichzelf eens lekker kunnen boenen en krabben. Ook beschikken ze over waterbedden, zodat de uren herkauwen prettig op een zachte ondergrond kunnen worden doorgebracht, en ze kunnen badderen in een 'jakoezie'.

Vragen

Koningin Máxima keek haar ogen uit en had een lange lijst van vragen voor Stokman en zijn zoon Arie, die van plan is het bedrijf over een paar jaar over te nemen. Beiden zijn zich bewust van de vele uitdagingen die boeren tegenwoordig hebben. Stokman: "Je hebt die driehonderd koeien nodig om het bedrijf draaiende te houden, maar in Nederland vinden ze dan dat je een megastal hebt en dat mag niet."

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: