BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningin Rania spreekt over vluchtelingencrisis: 'oplossing is nodig'

Koningin Rania van Jordanië heeft Europa opgeroepen overeenstemming te bereiken over de vluchtelingencrisis. "Vraag je niet af of en hoeveel vluchtelingen je op moet vangen, maar vraag je af hoe we deze crisis samen aan kunnen pakken", zei de koningin in een interview met het Britse Sky News.

Jordanië ving 1,4 miljoen Syrische vluchtelingen op, wat volgens koningin Rania een 'immense druk' op het land heeft gelegd. "Het gaat om 20 procent van onze bevolking. Dat is vergelijkbaar met 12 miljoen vluchtelingen naar het Verenigd Koninkrijk of 16 miljoen mensen naar Duitsland." De Jordaanse koningin hoopt dat andere landen volgen zodra er Europese afspraken zijn over het opvangen van vluchtelingen. "Het is een mondiale verantwoordelijkheid. We moeten deze last delen."

Zo veel mogelijk Syrische vluchtelingen opvangen in de regio is volgens koningin Rania niet voldoende. "In de regio wordt al veel gedaan. Jordanië heeft veel mensen opgevangen, evenals Libanon en Turkije. De golfstaten hebben veel hulpgoederen gestuurd. Maar zij hebben een kleinere bevolking en minder opvangcapaciteit."

Prijs

De discussie over de kosten van de opvang vindt de koningin niet relevant. "Vraag je af wat de prijs is van niet ingrijpen. Dat betekent nog meer doden, nog meer boten die kapseizen en nog meer kinderen die verdrinken." De koningin vreest bovendien dat niet ingrijpen terrorisme in de hand werkt. Volgens koningin Rania ontstaat op die manier een vergeten generatie die vatbaar is voor extremistische ideeën.

Rania roept de internationale gemeenschap bovendien op te zorgen voor vrede in Syrië: "Het wordt tijd dat de internationale gemeenschap samenkomt en plannen maakt voor de toekomst van Syrië, want hier komt het land zelf niet meer uit. De bouwstenen van de staat zijn ontmanteld."

Het gehele interview met koningin Rania ziet u hier.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: