BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar sluit bezoek aan VN af

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ronden dinsdag hun bezoek aan de Verenigde Naties in New York af. Het koningspaar begint de dag met een ontmoeting met secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Koningin Máxima overhandigt hem haar jaarrapport als zijn speciaal pleitbezorger op het gebied van inclusieve financiering. Het verslag geeft een overzicht van Máxima's werkzaamheden in het afgelopen jaar en de vorderingen die wereldwijd zijn gemaakt.

Koning Willem-Alexander voert daarna kort het woord bij een door Nederland georganiseerde bijeenkomst over nut en noodzaak van het in Den Haag gevestigde Internationale Hof van Justitie dat volgend jaar zijn 70ste verjaardag viert.

Prinses Mabel leidt in de marge van de VN-jaarvergadering een gesprek over kindhuwelijken. Bij de ontbijtbijeenkomst zijn ook minister Ploumen en Chelsea Clinton aanwezig.

Premier Mark Rutte komt dinsdagmiddag ook buiten het VN-programma in actie wanneer hij bij het sluiten van de beurs op Wall Street de bel mag luiden. Aansluitend woont hij in de New Yorkse beurs een seminar bij.

Toespraak
Koning Willem-Alexander liet maandag weten dat hij graag gebruik heeft gemaakt van de unieke mogelijkheid om de VN toe te mogen spreken "namens het Koninkrijk." Uniek omdat de Algemene Vergadering meestal samenvalt met Prinsjesdag en die mogelijkheid voor een Nederlands staatshoofd er doorgaans niet is.

Koningin Máxima die eerder op de dag samen met Michelle Obama naar de speech van Barack Obama had geluisterd, kon het niet laten om met haar mobiele telefoon foto's te maken toen haar man op het spreekgestoelte kwam.

De maandag werd afgesloten in het Palace Hotel in New York. Daar gaf president Barack Obama een ontvangst voor alle buitenlandse staatshoofden die de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bijwonen.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: