BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koninklijke familie sluit koninkrijksviering af in Amsterdam

In Koninklijk Theater Carré in Amsterdam is zaterdag samen met het koningspaar en prinses Beatrix teruggeblikt op de viering van 200 jaar Koninkrijk. De afgelopen twee jaar is met talloze evenementen gevierd dat hiervoor in 1813 de basis werd gelegd.

De viering liet zien hoe "krachtig, smaakvol en kleurig de eenheid in verscheidenheid is", zei voorzitter Ank Bijleveld-Schouten van het comité dat de landelijke festiviteiten organiseerde. "Het is goed minstens een keer in de vijftig jaar stil te staan bij de vraag hoe we ervoor staan in ons land."

Vicepremier Lodewijk Asscher hield de genodigden voor "dat we bepaald nog niet klaar zijn", waarbij hij de vluchtelingencrisis aanhaalde. "Zij houden ons een spiegel voor dat de verworvenheden niet vanzelfsprekend zijn. Elke dag moeten we werken aan verdraagzaamheid, vrijheid, gelijke rechten, gelijke plichten en kansen."

Zaterdagavond vindt er buiten op de Amstel een muzikaal slotspektakel plaats, met optredens van meer dan dertig Nederlandse artiesten. Onder anderen Dré Hazes, Ellen ten Damme, Rowwen Hèze en Ruth Jacott staan op het podium. Veel andere leden van de koninklijke familie sluiten dan aan, onder wie prins Constantijn, prinses Laurentien, prins Bernhard en prinses Annette.

Bron: ANP