BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Pieter van Vollenhoven opent met zelfspot de Monumentendagen

Pieter van Vollenhoven heeft donderdagmiddag in het Markiezenhof in Bergen op Zoom de 29e editie van Open Monumentendag geopend. Dit weekeinde worden onder het motto 'Kunst en Ambacht' overal in Nederland Open Monumentendagen gehouden.

Pieter van Vollenhoven hield een bevlogen en karakteristiek humorvolle toespraak met een ernstige ondertoon. Het is nog maar de vraag of er volgend jaar ook weer monumentendagen zijn, aldus Van Vollenhoven. Dit jaar komt een einde aan de vaste ondersteuning door Rabo Vastgoedgroep die de Open Monumentendag met 250.000 euro per jaar sponsorde. Zo'n bedrag zoekt de stichting ook voor volgend jaar en "liefst voor de komende tien jaar", aldus Van Vollenhoven, die voorzitter is van het comité van aanbeveling van de stichting. Hij had eerder via Twitter al om ideeën voor de toekomst gevraagd.

Hij schetste het belang van de open dagen voor het behoud van de monumenten. Door het bezoeken ervan worden mensen zich er ook van bewust. Van Vollenhoven heeft in de afgelopen halve eeuw een omslag in denken over monumenten en beschermde dorps-en stadsgezichten gezien. Van onverschilligheid naar betrokkenheid, van het afbreken van veel oude gebouwen tot behoud, restauratie en herbestemming. Dat laatste is heel belangrijk, maar ook moeilijk, zo wist Van Vollenhoven. "Een kerk is nu eenmaal niet gebouwd als boekhandel, of een paleis als museum."

Zelfspot

Van Vollenhoven had ook veel zelfspot in zijn toespraak, die in de openlucht werd gehouden op het binnenhof van het monumentale Markiezenhof dat in middeleeuwse sferen was ingericht. Van Vollenhoven wist de kraaiende haan stil te krijgen, maar sprak onder de schaduw van een galg. Hij moest daarom wel goed spreken, om niet aan de galg te eindigen, grapte hij. Het was, zo bekende hij ook, al de zestiende keer dat hij de Open Monumentendagen opende. "Een eer dat ik opnieuw ben gevraagd."

Pieter van Vollenhoven hoopt dat Open Monumentendag dit weekeinde bedrijven en instellingen ertoe aanzet over de brug te komen en het evenement de komende jaren te sponsoren. "Zonder financiële steun is er volgend jaar geen dertigste aflevering", zei Van Vollenhoven in Bergen op Zoom na de opening van de 29e editie.

Volgens Van Vollenhoven speelt Open Monumentendag een belangrijke rol bij het behoud van waardevolle gebouwen. "Mensen raken erdoor geïnteresseerd, ze worden enthousiast en raken erbij betrokken", zei Van Vollenhoven. Hij had de afgelopen jaren tal van voorbeelden gezien van monumenten, zoals een fort van de Stelling van Amsterdam en een gevangenis in Almelo die een herbestemming kregen door mensen die er op Open Monumentendag tegenaan gelopen waren.

Beeldbepalend

"Ieder jaar worden honderd kerken buiten gebruik gesteld. Het zijn niet allemaal monumenten maar vaak wel beeldbepalende gebouwen. Om die te behouden, hebben we mensen nodig die daar een nieuwe bestemming voor vinden en zich daarvoor inzetten. Op Monumentendag komen ze vaak in aanraking met zo'n gebouw", zei Van Vollenhoven in de Markiezenhof.

Hij blijft optimistisch: "Ik denk dat er voldoende enthousiasme is in het land om Open Monumentendag te behouden. Deze dagen zijn steeds weer een feest. Het is met een miljoen bezoekers het grootste culturele evenement van Nederland. Dat mogen we niet kwijtraken."

De openingsbijeenkomst werd besloten met een artistieke modeshow in de Franse tuin van het Markiezenhof.

Kijk zaterdag naar Blauw Bloed voor beelden van de opening en een kort interview met Pieter van Vollenhoven.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: