BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prinses Beatrix bij Molendag Zeeland

Prinses Beatrix heeft zaterdag in het Zeeuwse Waarde het startsein gegeven voor de provinciale molendag. Ze deed dat bij molen De Hoed en trad daarmee in het voetspoor van haar overleden echtgenoot prins Claus. De prins tekende 22 jaar geleden voor de opening van diezelfde molen die toen net was verplaatst van Kruiningen naar Waarde.

Prins Claus droeg de Nederlandse molens een warm hart toe en was tot zijn dood in 2002 beschermheer van de Vereniging De Hollandsche Molen. Die taak werd toen overgenomen door prins Friso en na zijn overlijden twee jaar geleden, door prinses Beatrix.

Voor de prinses was in Waarde een kort maar vol programma opgezet dat begon in de Hervormde Kerk, waar prinses Beatrix bloemen kreeg van Roos van Weele. Haar opa was een van de mensen die destijds aan de wieg stond van de restauratie van molen De Hoed. Tijdens het samenzijn in de kerk kreeg prinses Beatrix meer te horen over de resultaten van veertig jaar molenbehoud in Zeeland, en over de uitdagingen waarvoor de vereniging De Zeeuwse Molen nog staat.

Het gezelschap ging vervolgens door een haag van schoolkinderen en onder grote belangstelling van het dorp naar de molen, waar het de beurt was aan molenaar Adri Cornelisse om de prinses uitleg te geven. Prinses Beatrix hees daarna de jubileumvlag van De Zeeuwse Molen, waarmee de molendag was geopend. In het gastenboek zette de prinses haar handtekening naast die van haar man prins Claus.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: