BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

VN-top (ook) een reünie voor royals

Staatshoofden en regeringsleiders komen er om verstandige dingen te zeggen en aan te horen, en collega’s te ontmoeten (of zo nodig uit de weg te gaan). Ook voor royals is de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dus een ideale plek om, buiten het officiële gedeelte om, te netwerken en jezelf te profileren.

Dat gold niet alleen voor de plenaire debatten, maar ook voor alle andere bijeenkomsten die deze dagen in de periferie van de jaarlijkse bijeenkomst werden gehouden en die hun eigen prominente gasten aantrokken. Gesproken werd over de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen, het vervolg op de Millenniumdoelen.

Zo was koningin Maxima in New York om aan Ban Ki-moon haar jaarrapport te overhandigen dat ze heeft opgesteld als zijn speciale pleitbezorger voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Ze maakte ook gebruik van de gelegenheid om andere mensen te spreken die ze kent uit hoofde van haar werk bij de VN. Ook Maxima’s schoonzus prinses Mabel was in New York. Zij leidde een gesprek over kindhuwelijken, waartegen ze sinds jaar en dag ten strijde trekt.

Over de schouders

Het koninklijke aandeel in deze jaarlijkse ceremonie in New York omvat ook de monarchieën die we niet dagelijks aan ons voorbij zien trekken. De emir van Qatar bij voorbeeld, sjeik Tamim Bin Hamad Al-Tahni. Zijn land wil graag de strijd aanbinden met het terrorisme, maar vindt dat de onderliggende oorzaken niet over het hoofd mogen worden gezien. De emir nam de kans te baat om Israël op te roepen tot het beëindigen van de bouw van nederzettingen, en het opheffen van de bezetting van de Gaza-strook. Ook zijn moeder was aanwezig, de gracieuze sheika Moza, wier schoonheid en goede smaak de modebladen blijft inspireren – al was ze zonder botox vast nóg mooier.

Ook de sultan van Brunei was in New York , Hassanal Bolkiah. Vaste gast was ook koning Abdullah van Jordanië ; hij riep op tot samenwerking in de vluchtelingencrisis – en daarmee was hij niet de enige. Hij werd vergezeld door zijn oudste zoon, kroonprins Hussein (21), die bij deze en andere gelegenheden een beetje over de schouders van zijn vader kan meekijken en hier en daar een wereldleider de hand kan schudden. Op de gastenlijst stond onder meer ook de kroonprins van Marokko, Moulay Rachid, broer van de huidige koning.

Prins Albert van Monaco ging in op de vele crises die de wereld teisteren en pleitte voor meer geld om noodhulp te bieden bij humanitaire rampen.

Tussen de 196 sprekers staan ook de namen van koningen die alleen al door hun exotische naam de aandacht trekken: koning Mswati III van Swaziland bij voorbeeld (die een maand geleden tijdens een kleurrijke en vooral omstreden ceremonie zijn vijftiende echtgenote uitkoos) en koning Tupou VI van Tonga. Hij was deze zomer gekroond tijdens een sobere plechtigheid – het eilandenrijk bij Nieuw-Zeeland heeft het financieel niet makkelijk.

Foto’s

Je hoefde als royal niet fysiek aanwezig te zijn om toch van je betrokkenheid met het gebeuren in New York blijk te geven. Refererend aan de ontwikkelingsdoelen twitterde de Noorse Kroonprins, Haakon, dat we ‘samen de extreme armoede kunnen beëindigen’.

Verder bewijst een bijeenkomst als deze maar weer eens dat koningen, prinsen en prinsessen net mensen zijn. Die graag met bijvoorbeeld de Amerikaanse president Obama op de foto gaan. En die de camera-functie van hun mobiele telefoon op het juiste tijdstip weten in te zetten. Zo legde koningin Máxima snel vast hoe haar man naar het spreekgestoelte liep. Het was tenslotte zijn debuut in deze setting, en dat historische moment wil je als gezin ook nog kunnen herbeleven.

AV

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: