BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Zweedse royals wonen opening kerksynode bij

Koning Carl Gustaf is dinsdag samen met zijn zoon prins Carl Philip en nieuwe schoondochter prinses Sofia in Uppsala voor de feestelijke opening van de algemene synode van de lutherse kerk. De koninklijke gasten hebben daar ook een ontmoeting met de koptische paus Tawadros II, zo liet het Zweedse hof weten.

Bij de kerk zijn ongeveer 6,3 miljoen Zweden aangesloten. De synode is het hoogste bestuursorgaan en telt 251 leden, van wie 2 de Zweedse gelovigen in het buitenland vertegenwoordigen. De synode komt jaarlijks in twee sessies in de herfst bijeen.

Het is gebruik dat een lid van de koninklijke familie - meestal koning Carl Gustaf of kroonprinses Victoria - de opening van de synode bijwoont. Tot een aantal jaren geleden was de lutherse kerk ook staatskerk, maar dat is in 2000 veranderd. De koning was tot 1974, toen de grondwet werd gewijzigd, ook in naam hoofd van de kerk.

Naast het bijwonen van de opening van de synode geeft koning Carl Gustaf dinsdagmiddag een receptie in het Koninklijk Paleis in Stockholm. De receptie, waarbij ook de zwangere kroonprinses Victoria aanwezig is, is voor de deelnemers aan het 28ste Planetaire Congres van de vereniging van ruimtevaarders. Dat congres wordt deze week in Zweden gehouden.

Bron: ANP