BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

'De Gouden koets van het water'

De Koningssloep is terug! De 'Gouden koets van het water' is in 1818 in Rotterdam gebouwd voor koning Willem I en heeft in 1962 voor het laatst koninklijke opvarenden gehad bij de viering van het zilveren huwelijk van koningin Juliana en prins Bernhard. Wij hebben gekleurd beeldmateriaal van deze vrolijke vaart!

Twintig jaar later verdween de sloep achter de muren van het nieuwe Scheepvaartmuseum, waar een muur moest worden uitgebroken om de galei binnen te halen. Daarmee kwam een einde aan het varend bestaan van de Koningssloep. Het opnieuw openbreken van de muur was geen optie.

Renovatie

Toen het Scheepvaartmuseum acht jaar geleden ging renoveren, was er eigenlijk geen plek meer voor de bij het publiek populaire 'gouden koets van het water'. Pas een aantal jaren geleden werd besloten de sloep uit het depot te halen en na een grondige opknapbeurt een eigen onderkomen te geven, aan een steiger tegenover VOC-replica Amsterdam.

Weer gebruiken?

Even kwam de Koningssloep in beeld voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013, maar inzet bleek niet realistisch en niet veilig. Nu kan de Koningssloep wel weer worden gebruikt. Het vaartuig, dat geroeid moet worden door twintig man, kan het schiphuis verlaten en varen. Vandaar de wens - van het Scheepvaartmuseum en anderen - om de Koningssloep ook daadwerkelijk gebruikt te zien worden door koning en koningin.

Beeldmateriaal

Onlangs kwamen wij via het Scheepvaartmuseum op het spoor van beelden in kleur van de laatste vaartocht van de Koningssloep. Zie hieronder beeld van de laatste keer dat de Koningssloep gebruikt werd. Met dank aan de Audiovisuele Dienst Defensie en het Nederlands Instituut voor Maritieme Historie voor de beelden.

Kijk zaterdagavond naar Blauw Bloed voor een reportage over de Koningssloep!

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers:

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook