BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

De koning en popmuziek; Douwe Bob in de Ridderzaal

ACHTERGROND - Net nu we dachten dat het afgelopen was met de festiviteiten rond 200 jaar koninkrijk, blijkt er opnieuw reden te zijn om nationaal te feesten. Op 16 oktober vieren de Eerste en Tweede Kamer hun 200e verjaardag. Zanger en liedschrijver Douwe Bob mag zijn stem verheffen in aanwezigheid van de koning. Zou hij in de smaak vallen bij Willem-Alexander?

Hoe we ook over Douwe Bob denken – niemand kan meer om hem heen. Eind september werd over deze talentvolle jongeman bekendgemaakt dat hij Nederland in 2016 gaat vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival. Kort daarna bleek dat hij een van de eregasten zal zijn als op 16 oktober in de Ridderzaal de Eerste en Tweede Kamer bijeenkomen voor een Bijzondere Verenigde Vergadering. Hij heeft een indrukwekkend cv: vanaf zijn 6e speelt hij piano (klassiek en jazz) en van zijn stijl kun je zeggen dat het country-achtig is.

Misschien nog  veel opzienbarender tijdens dit toch wel deftige verjaardagsfeestje is 'fietskunstenaar' Dez Maarssen. Hij zal halsbrekende toeren verrichten op zijn BMX, een freestyle variant van het crossfietsen. Dez is regerend Nederlands kampioen in deze tak van sport en op zijn website wordt vermeld dat zijn shows ‘zeer geschikt’ zijn als publiekstrekker in winkelcentra, entertainment op familiedagen, levend decor en ‘symbool voor Nederland’.

Hymne
Vooral dat laatste is toepasselijk, ook omdat tijdens genoemde bijeenkomst behalve gewone burgers, parlementariërs, leden van het kabinet en vertegenwoordigers van Caraïbisch Nederland ook gasten uit België en Luxemburg aanwezig zullen zijn. Zij hoorden twee eeuwen geleden nog bij ons en mogen dus ook met ons meevieren dat de Staten-Generaal 200 jaar bestaat. Een speciaal voor dit college gecomponeerd muziekstuk, ‘Hymne voor de Staten-Generaal’ (van de hand van Johan de Meij) zal ten gehore worden gebracht. En om het rijtje te completeren: ook Karsu Dönmez treedt op (de Turks-Nederlandse zangeres die ooit in het restaurant van haar vader begon met optreden en inmiddels concertzalen in de hele wereld verovert) en harpist Remy van Kesteren.

Eigenlijk weten we best veel van de muzieksmaak van onze koning (en koningin). We weten dat hij onder meer van René Froger houdt en van dj Armin van Buuren, zoals we ook op de avond van de inhuldiging ondubbelzinnig hebben kunnen merken. De uitnodiging aan de kersverse koning om het podium te beklimmen, werd met graagte aanvaard. Ook van Golden Earring zou hij gecharmeerd zijn. En samen met Máxima liet hij zich in december 2014 in vervoering brengen door de Zeeuwse band BLØF.

Exportproduct
Natuurlijk moet hij regelmatig acte de présence geven bij klassieke concerten en ongetwijfeld zal hij in zijn jeugd veel meegekregen hebben op dit gebied. Maar wie de koning ziet dansen en swingen op bij voorbeeld housemuziek kan niet anders dan concluderen dat hij zich vooral thuis moet voelen bij dit genre. Dat bleek deze zomer tijdens een dance-evenement in Chicago, waar Zijne Majesteit in gezelschap van dj Sunnery James losging op het nummer Move your Body. Ook koningin Máxima kon de muziek zichtbaar waarderen. De organisator wist te vertellen dat het gewenste enthousiasme bepaald niet was ingestudeerd. De koning had laten weten dat hij graag naar Beachhouse luistert, de wat minder heftige variant die vooral in strandtenten te beluisteren valt. Over dance als muziekgenre moeten we overigens niet gering denken: de Hollandse dance-industrie is een exportproduct van jewelste, met een jaarlijkse waarde van zo’n 200 miljoen euro.

En daarmee hebben we meteen een belangrijk aspect te pakken: de manier waarop de koning zijn naam verbindt aan bepaalde muziek, heeft alles te maken met hoe Nederland zich wil presenteren. Het gaat daarbij ook om de gezelschappen die meereizen met een staatsbezoek. Je persoonlijke smaak kan dan niet altijd toonaangevend zijn.

AV

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: