BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Filip overhandigt Remco Campert letterenprijs

Koning Filip heeft donderdagmiddag de Prijs der Nederlandse Letteren overhandigd aan Remco Campert. De 86-jarige schrijver, dichter en columnist kreeg de driejaarlijkse oeuvreprijs in de troonzaal van het koninklijk paleis in Brussel.

"Ook in Vlaanderen herkennen uw lezers zich in uw gedichten, verhalen, romans en cursiefjes waarin u met zachte ironie en weemoed over het gewone schrijft", zei koning Filip, meldt persbureau Belga. "Als schilder van de taal leert u ons dat de echte wijsheid erin bestaat in het alledaagse het uitzonderlijke te zien."

Koningin Mathilde stond haar man bij tijdens de uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren, een van de meest prestigieuze prijzen in het Nederlandse taalgebied. Het Belgische koningshuis verspreidde via Twitter een aantal foto's van het koningspaar onderweg naar en in de troonzaal.

Ook de Vlaamse en Nederlandse ministers van Cultuur en Onderwijs, de voorzitters van het Vlaamse parlement en de federale Kamer van volksvertegenwoordigers en collega-schrijvers als Cees Nooteboom, Jan Mulder, Anna Enquist, Margriet de Moor en Stefan Hertmans woonden de overhandiging bij. Kees van Kooten sprak een lofrede, zogeheten laudatio, uit voor zijn goede vriend Campert.

De Prijs der Nederlandse Letteren wordt afwisselend uitgereikt in aanwezigheid van de Nederlandse en de Belgische koning. Drie jaar geleden kreeg de Vlaamse dichter Leonard Nolens de oeuvreprijs uit handen van toenmalig koningin Beatrix.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: