BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning sluit staatsbezoek af met bezoek aan Alibaba

Koning Willem-Alexander heeft met een bezoek aan het hoofdkantoor van de Chinese internetgigant Alibaba in Hangzhou donderdagmorgen zijn staatsbezoek aan China afgesloten. Bij Alibaba was de koning getuige van de lancering van een Nederlandse portal op de webwinkel T-mall. Daar zijn onder meer producten van Attent en Ahold te koop. Ook is Nederland nu als eerste Europese bestemming opgenomen op Alitravel, waar Chinezen rechtstreeks reizen naar Nederland kunnen regelen en boeken.

De koning was in het hoofdkwartier onderdeel van een gelikte show. Jack Ma, topman van Alibaba, was enthousiast over het nieuwe venster op Nederland, een land dat het "onmogelijke mogelijk maakt". Hij zag grote mogelijkheden met de groei van de Chinese middenklasse die over inkomen beschikt om ook in het buitenland spullen te kopen en op reis te gaan. "Nu zijn dat er honderd miljoen en straks een half miljard", aldus Ma.

China is nu nog een land dat vooral exporteert, maar in de nabije toekomst verandert dat, zei Ma. Uit Nederland willen de Chinezen graag melkpoeder hebben, maar ook tulpen, aldus Ma, "om het leven van de Chinezen gelukkiger en romantischer te maken." Daar werkt Nederland graag aan mee, zo antwoordde staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw), die bij de bijeenkomst aanwezig was.

Dijksma wilde na afloop niet ingaan op vragen of ze is gepolst voor de opvolging van de afgetreden staatssecretaris Wilma Mansveld. Dat wordt niet in China, maar in Den Haag beslist, aldus Dijksma.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: